Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarbristen slår extra hårt mot de små klinikerna

Röntgenkliniken i Landstinget Västernorrland har stora svårigheter att rekrytera personal.
Därför har kliniken ett extra stort beroende av stafettläkare.
Värst är rekryteringsproblemen i Örnsköldsvik och Sollefteå.

Annons

I flera år har landstinget haft en ständigt växande kostnad för stafettläkare. En jämförelse mellan länets sjukhus avslöjar att medan beroendet av stafettläkare legat på ungefär samma nivå vid Sundsvalls sjukhus har andelen stafettläkare haft en oroande ökningstakt vid sjukhusen i Övik och Sollefteå.

Vid Sollefteå sjukhus har det procentuella beroendet av stafettläkare ökat från 10 procent till 20 procent under åren 2011 till 2014. Motsvarande siffror för Örnsköldsviks sjukhus ligger på från 20 procent till 31 procent.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back menar siffrorna visar på svårigheterna att rekrytera läkare till Sollefteå och Övik.

"Stafettkostnaderna i relation till de fasta kostnaderna ett bättre mått på läget i en verksamhet, än stafettkostnaderna i absoluta tal.", skriver Back i en insändare.

Statistiken visar samtidigt att vissa kliniker har det extra svårt att rekrytera personal och hit hör röntgenkliniken.

Vid Sundsvalls sjukhus hade man under 2014 ett beroende av stafettläkare på 38 procent.

Motsvarande siffra för Sollefteå sjukhus var 54 procent.

Och på Örnsköldsviks sjukhus låg stafettkostnaderna på 63 procent av de totala utgifterna för läkare.

– De små klinikerna har svårare att rekrytera färdiga specialisterna och man måste i stället utbilda ST-läkare, säger Liselott Mafi, länsklinikchef vid röntgenkliniken.

Dessutom menar hon att en liten klinik är mer sårbar.

– Har man fem tjänster och någon slutar så är det förödande för verksamheten. Om man i stället är en stor klinik så har man lite marginaler där man lättare klarar av att utbilda ST-läkare, säger Liselott Mafi.

Till röntgenkliniken hör även klinisk fysiologi i Sundsvall och där hade man ett beroende av hyrläkare under 2014 på 68 procent.

Mafi bekräftar att bristen på läkare inom området är enorm i Sverige och att man bland annat gjort fruktlösa försök med förändringar i utbildningen för att få fram läkare i klinisk fysiologi. Bristen gör att det även är svårt att ens hitta stafettläkare i klinisk fysiologi

När det gäller den besparingsprocess där specialistvården ska spara 160 miljoner kronor så har beskedet än så länge varit att röntgenkliniken inte ska drabbas.

– Men det är olyckligt när det inte kommer några besked. Om man har ett stort spar över sig är det givetvis jättejobbigt för Sollefteå sjukhus, men ett långvarigt vakuum drabbar alla tre sjukhus, säger Liselott Mafi.

Läs också: Psykiatrin i Örnsköldsvik har extra svårt att rekrytera läkare