Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare håller fast vid dyr medicin

Användningen av vissa dyra mediciner minskar inte som förväntat. Nu misstänks att läkarna inte alltid känner till, eller bryr sig om, gällande regler.

Det är det nydöpta Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) som bestämmer om ett visst läkemedel ska subventioneras med skattemedel när det skrivs ut på recept. Principen är att av flera likvärdiga mediciner ska den billigaste användas.

Men ibland är TLV:s beslut inte så enkla som ”ja” eller ”nej”. Det finns läkemedel som bara är godkända i vissa fall. Det kan vara för en viss, förutbestämd grupp av patienter. Eller för patienter som prövat den medicin som är förstahandsval, men av någon anledning inte kan fortsätta med den, till exempel på grund av allergi.

Nu misstänker dock TLV att sådana läkemedel förskrivs av läkare även i andra fall. Ett exempel är medicin mot högt blodtryck, där användningen av en viss sorts, dyrare läkemedel inte sjunkit som förväntat.

En faktor som kan spela in är att det är svårt för läkarna att hålla koll på TLV:s beslut.

– Det är jättesvårt, även för mig, att hitta den information som behövs, säger farmakologen Ellen Vinge i TLV:s läkemedelsförmånsnämnd, som på torsdagen medverkade vid läkarstämman i Göteborg.