Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare: Sidsjö Vårdcentral hotad – en listningskö kan bli räddningen

Öppet brev till våra landstingspolitiker och till våra patienter.

Vi startade Sidsjö Vårdcentral 2012 med en enkel målsättning: ”Vi vill driva en läkarledd vårdcentral med duktig personal och god tillgänglighet”.

Målet var 6 000–7 000 patienter. En vårdcentral i den storleken har underlag för att ha alla typer av medarbetare anställda, och man är liten nog att kunna ha personlig kontakt med sina patienter.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nyligt utförda undersökningar visar att det är den mest hälsoekonomiska storleken på vårdcentraler. Man kan erbjuda mycket god vård utan att kostnaderna drar iväg.

Efterfrågan på det vi vill erbjuda är stor. Redan efter tio månader hade vi 4 400 patienter, vilket ökade till 7 100 efter 18 månader.

För Plus-kunder (nyhetsartikel från förra året): Så placerar sig din vårdcentral i den nationella patientenkäten

Vi kontaktade landstinget för att få till stånd en möjlighet att upprätta kö när man får fler listade patienter än man har möjlighet att ta emot. Svaret var att systemet inte tillåter detta. Det är upp till vårdgivaren att anpassa lokaler och personal efter patientantalet.

Tillsammans med fastighetsägaren har vi byggt om och utökat lokalerna två gånger sedan 2014 för att klara tillströmningen. Nu är vi trångbodda igen och mer lokaler finns inte att tillgå.

Patientantalet fortsätter att öka. Personal har anställts och vi säkerställer god vård. Vi jobbar kontinuerligt med arbetsmiljö- och patientsäkerhetsfrågor som kräver extra uppmärksamhet i en ständigt växande verksamhet.

11 700 patienter har valt att lista sig vid Sidsjö Vårdcentral. Många patienter som varit med från början kan säkert skriva under på att vi inte har lika god tillgänglighet som före 2015. Att patienttillströmningen är mer än dubbelt så hög som vid någon annan vård/hälsocentral i länet tyder på att vi ger bra bemötande och vård.

Sedan två år har vi intensifierat vår ansträngning om att få inrätta en listningskö. Andra landsting, exempelvis Stockholm, har infört möjligheten till att inrätta en kö, men Landstinget Västernorrland anser fortfarande att valfriheten går före arbetsmiljö och patientsäkerhet.

Alnö Vårdcentral var för ett antal år sedan i samma situation som Sidsjö Vårdcentral, det vill säga en väl fungerande verksamhet med god bemanning och mycket nöjda patienter. De ville få möjlighet till en listningskö eftersom antalet patienter ökade kraftigt och lokalerna inte gick att bygga ut. De fick inget gehör från landstinget och är nu i det läge där man sagt upp avtalet och kommer att stänga i mars.

För Plus-kunder: Vårdcentralen på Alnö avvecklas: "Svårt att hitta personer som vill bli delägare"

Vi har nu under flera års tid informerat Landstinget Västernorrland om vår situation, som liknar Alnös. Vi har inte fått något gehör.

Regionfullmäktige kommer vid sitt möte den här veckan av allt att döma att fatta beslut om en regelbok för Vårdval Västernorrland som inte innehåller möjlighet för vård-/hälsocentraler att inrätta en listningskö, ett begränsat listutrymme.

Det skrivs idag mycket om att primärvården skall ta ett större ansvar i svensk sjukvård. Om vi ska klara detta uppdrag måste vårdvalet utvecklas på ett sätt så att väl fungerande vård- och hälsocentraler inte slås ut. Att sätta ett tak för sitt åtagande är att visa respekt, att ta ansvar för patienter och medarbetare, och en förutsättning för att oss att kunna fortsätta att driva Sidsjö Vårdcentral.

Det finns inte plats för fler medarbetare. Vi får inte begränsa antal patienter. Arbetsbördan per anställd ökar.

Så vi ställer frågan till våra patienter på Sidsjö Vårdcentral och till regionfullmäktiges ledamöter: Vad tycker ni? Ska även Sidsjö Vårdcentral bli tvungen att stänga verksamheten för att man blir för attraktiv bland patienterna?

Erika Norman

Per Löfvenberg

Hanna Brännlund

Fredrik Alsén

Eva Jaktlund

Anders Swartling

Örjan Fröjd

Mikael Mullaart

Samtliga är läkare och delägare i Sidsjö vårdcentral

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel