Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare utan kompetens arbetade i Sundsvall – fallet tas upp i Uppdrag granskning

Mannen arbetade som läkare på en hälsocentral i Sundsvall och saknade kompetens för yrket.
Arbetsgivaren anmälde honom – men inget hände.
– Den läkare som uppfattades som farlig för patienterna kunde gå vidare, säger Jorun Collin, reporter på Uppdrag granskning.
I kväll visas redaktionens granskning av fallet i SVT.

Läkaren anställdes på hälsocentralen under 2012.

Trots att hans kompetens ifrågasattes arbetade han kvar i nästan två år, och kunde sedan gå vidare till ett nytt läkarjobb. Nu har fallet undersökts och på onsdagskvällen visas historien i Uppdrag granskning.

– Vi fick tips om en läkare som har arbetat på hälsocentralen, där hans kollegor började märka efter ett tag att han inte kunde någonting, säger Jorun Collin.

Eftersom läkaren var fast anställd hade arbetsgivaren ansvar för att utveckla hans kompetens.

– De drog i gång en otrolig utbildningsinsats för honom men såg inga direkta förbättringar, säger Jorun Collin.

Situationen ansågs ohållbar och läkaren valde då att säga upp sig. Ansvariga gjorde samtidigt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

– Det vi såg när vi läste anmälan och Ivos egen utredning var att här verkar det finnas en historia att berätta. Om vårdcentralens anmälan var utförlig så kan man säga att Ivos utredning var motsatsen, säger Jorun Collin.

Myndigheten hade utrett ärendet med läkaren i tio månader – och sedan avslutat det utan åtgärder.

– Den läkare som de i Sundsvall uppfattade som farlig för patienterna kunde gå vidare. I stort sett direkt efter att ha slutat i Sundsvall sökte han jobb på en vårdcentral i Malmö och anställdes, säger Jorun Collin.

Ivo har nu öppnat ett nytt ärende och i kväll klockan 20.00 visas granskningen i SVT1, där ansvariga chefer och Ivo ger sin version.

Jorun Collin har även varit i kontakt med läkaren, som inte vill ställa upp på intervju.

– Samtidigt handlar det inte riktigt om honom, här handlar det faktiskt om våra myndigheter. Folk som inte är tillräckligt kunniga för arbetet de utför kommer alltid att finnas, och därför är det ju så viktigt att tillsynen fungerar, att det inte går att ramla igenom myndigheternas kontroll. Det är ju vårt skyddsnät, säger hon.