Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkaren bedömer att jag inte kan jobba alls – Försäkringskassan vill ha in mig på heltid

Nyligen kom besked från Försäkringskassan om att de inte helt överraskande (men ändå lika obegripligt) också överväger att avslå min nya ansökan om sjukpenning. Deras motivering lyder:

"Vid genomgång av det medicinska underlaget görs bedömningen att dina funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar inte är i den omfattning att arbetsförmågan är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i förhållande till sådant arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden … Försäkringskassan bedömer, med all respekt för dina besvär, att det inte är medicinskt styrkt att din arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom."

■■ Följ ST Debatt på Facebook

I läkarintyget redogör min läkare uttömmande för min situation. Om den extrema belastnings- och intryckskänsligheten, behovet av liggande vila större delen av dygnet, om svårigheterna att klara det mest basala i vardagen som hygien och samtal. Hen berättar också om att överbelastning ger långvariga konsekvenser. Hen uttrycker tydligt att det inte ens är möjligt att genomföra ytterligare rehabinsatser eller tester. Hen sammanfattar:

"Med anledning av ovan nämnda beskrivning så bedömer jag arbetsförmågan nedsatt till 100 procent gällande alla arbeten på arbetsmarknaden. Inte ens deltidsarbeten med små krav på kognitiva förmågor, stresstålighet, simultan och koncentrationsförmåga är möjlig för patienten att klara."

Men Försäkringskassan menar alltså att jag kan arbeta ändå – heltid i vilket arbete som helst på hela arbetsmarknaden.

Trots att det nya intyget räknas som ett helt nytt ärende – en helt ny ansökan – motiverar de också det kommande avslaget med att det nya intyget inte skiljer sig från de tidigare:

"Det som framkommer i nuvarande intyg framkommer även i de tidigare intygen. Det kan inte sägas föreligga ett försämringstillstånd."

I deras ögon var inte mina besvär tillräckliga för sjukpenning i våras och är det tydligen inte heller nu. Så de styrker sin motivering för avslag ytterligare med att säga att jag inte försämrats något. Frågan är om de ens anser att jag är sjuk?

De säger sig respektera mina besvär. Jag anser tvärtemot att de visar stor brist på respekt både för min situation och för min läkares kompetens. De som står bakom beslutet har aldrig träffat mig. Aldrig pratat med min läkare. De har inte heller tagit några som helst initiativ att undersöka situationen närmare. Att jag att jag faktiskt haft godkänd sjukskrivning under sex års tid utan tidigare avslag, och att jag är klart sämre nu än då jag först blev sjukskriven bryr de sig inte om.

Avslagen på sjukpenning har tredubblats sedan regeringen i sitt regleringsbrev uppmanade Försäkringskassan att delta i sänkningen av sjuktalen. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet handlar det om sex miljoner färre sjukdagar bara under 2016, vilket gjorde att man sparade fyra miljarder kronor.

Jag har bidragit till att sänka sjukpenningtalet och kostnaderna trots att jag inte är arbetsför – och jag vet att jag inte är ensam om det. Tyvärr.

Malin Carlbom

Läs även:

Försäkringskassan bemöter kritiken: Ibland lyckas vi inte fullt ut

För att få sjukpension måste man väl vara halvdöd

Försäkringskassan är ingen lagspelare – maktspelet är viktigare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel