Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarmissionen samlar in julklappar till fattiga barn – hoppas på stort deltagande i Västernorrland

Förra året samlade personer Västernorrland in nästan 250 julklappar till fattiga barn och familjer på barnhem, skolor och sjukhus i östra Europa. Nu hoppas Läkarmissionen att Västernorrland kan vara med och bidra ytterligare när kampanjen Aktion Julklappen drar igång igen.

Läkarmissionens satsning Aktion Julklappen går ut på att barn i Sverige slår in julklappar med personliga hälsningar till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina som annars kanske inte hade fått några julklappar.

– Det är ett fint sätt för barn att få visa solidaritet med dem som kanske inte har så mycket, men också ett bra tillfälle för oss vuxna att prata med barnen om frågor som mångfald, värdegrund och barns rättigheter i världen, säger Helen Karlström, Läkarmissionens projektledare för Aktion Julklappen, i ett pressmeddelande.

Projektet drog igång 1998 och sedan dess har Aktion Julklappen förmedlat över 540 000 julklappar till barn i östra Europa. Paketen kan komma från allt från skolor, privatpersoner och företag. Förra året delades över 24 000 julklappar ut, varav 245 av dem kom från Västernorrland.

– Vi är så glada för de 245 julklappshjältar från Västernorrland som deltog i fjol och hoppas att ännu fler vill vara med i år, säger Helen Karlström.

Under perioden 1 till 18 november kan nu julklapparna postas eller lämnas in till någon av de 20 uppsamlingsplatserna runt om i landet. Sedan fraktar Läkarmissionen, tillsammans med Human Bridge, paketen vidare till barn i Moldavien, Rumänien och Ukraina.

Fakta om Aktion Julklappen

► Aktion Julklappen är ett samarbete mellan hjälporganisationerna Läkarmissionen och Human Bridge.

► Mer än 540 000 julklappar har delats ut till barn i östra Europa sedan starten 1998.

► Förra året samlades 24 030 julklappar in i Sverige och delades ut i Rumänien, Ukraina, Moldavien och Georgien.

► Alla julklappar innehåller ritblock, skrivhäfte, blyertspenna, pennvässare, suddgummi, färgkritor, tandborste, tandkräm, tvål, tablettask, reflex och en hälsning från avsändaren.

► Julklappar kan lämnas in under perioden 1–18 november.

FLER NYHETER:

Kultur: "Det var nog bara ett fåtal som våldtog, men de blev lite av förebilder för många av oss"

För Plus-kunder: Allt inför Modo–Timrå – vi sände direkt från lagens sista träningar inför nedsläpp

Stugan i Gävle blev en pastellig 50-talsdröm – följ med in i det rosa köket

För Plus-kunder: Samlarvärdet på barbiedockor ökar kraftigt – här är dockorna du vill hitta hemma