Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarna hade inte koll på patients läkemedel – dog av hjärnblödning

En man ramlade och slog i huvudet och fick därför genomföra en röntgenundersökning på Sundsvalls sjukhus. Enligt en lex Maria-anmälan gick mannen på blodförtunnande läkemedel – men det missade läkarna. Dagen efter hittades mannen avliden, till följd av en hjärnblödning.

Det var tidigare i år som mannen fördes till akutmottagningen i Sundsvall efter misstänkt skallskada. Efter en undersökning och röntgen skickades han hem igen. Det läkarna dock missade var att mannen gick på blodförtunnande läkemedel.

Dagen efter påträffades han avliden i sitt hem. Vid Rättsmedicinalverkets undersökning visade det sig att mannen dött på grund av en hjärnblödning. Enligt en lex Maria-anmälan missade vårdpersonalen att notera att mannen gick på blodförtunnande läkemedel. Det framkommer även i anmälan att om förloppet sett annorlunda ut hade patienten med stor sannolikhet fått en annan behandling.

Händelsen klassificeras som allvarlig vårdskada och anmäls nu enligt Patientsäkerhetslagen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att få prövat om händelsen utretts korrekt. Men även om vårdgivaren vidtagit de åtgärder som krävs för att uppnå hög patientsäkerhet.

Läs också: Läkare på Sundsvalls sjukhus skrev ut feldoserad medicin – patient drabbades av stroke