Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkarna missade min mammas cancer – nu lever hon inte längre

I ST framgick den 8 oktober 2017 att en kvinna ”i flera år sökt vård på en hälsocentral för svår värk i ryggen.” Trots att värken tilltog och kvinnan gick ner mycket i vikt blev hon inte grundligt undersökt, någon diagnos ställdes inte utan läkarna skrev ut smärtstillande medel. Till sist fick kvinnan veta att hon hade cancer som spridit sig från njuren till ryggen, höften och skallbenet. En månad senare avled hon. Det var min mamma och farmor till mina barn som dog.

Läs också: När ska de anställda på landstinget bikta sig?

Hälsocentralen, landstinget och sju läkare kritiserades av IVO. Granskningen avser endast den kliniska vården och inte hur patienten blev bemött. Mamma var en flitig kvinna som aldrig låg samhället till last. När hon väl behövde vård blev hon inte bara nekad vård utan också mycket dåligt bemött av vårdpersonalen. Mamma vittnade gång efter annan för mig att läkarna nonchalerade hennes allt svårare värk med att hon var gammal och att hon måste räkna med stelhet och värk i sin ålder och att hon skulle äta sina allt fler smärtstillande tabletter som hon fick utskrivna. Vid ett tillfälle ska mamma ha uppgett att hon hade så svår värk att hon var helt sömnlös och fick då till svar att räcker inte en tablett så ta två tabletter, och att läkarna hade annat att göra.

De får väl inte ens en skriftlig varning. Vi invånare fortsätter att betala skatt och får i värsta fall inte den hjälp när vi som mest behöver den.

Efter att jag bett mamma att begära ut patientjournalen för att få en utlåtande från privat läkare upplevde mamma att hon blev betydligt bättre bemött av hälsocentralen, hon blev till och med undersökt av två läkare som förkunnade att hon inte hade några allvarligare krämpor.

Läs också: Jämtland är till och med sämre än Västernorrland

De flesta inom landstinget, som i alla andra organisationer, är säkerligen både kompetenta och ansvarsfulla. Mamma vittnade om ett bra bemötande i Sollefteå när Sundsvalls sjukhus inte kunde ta emot henne. Onkologen och Hospice i Sundsvall gav mamma ett bra bemötande under sina sista veckor i livet.

Det är mänskligt att göra fel och läkare måste också få göra fel. Men att inte ställa en diagnos när patienten blir allt sämre och dessutom ge ett så dåligt bemötande anser jag är nonchalant och visar på en total avsaknad av professionalism. I en fungerande organisation skulle sådana medarbetare, i det här fallet avlönade läkare, få lämna organisationen. I landstinget kan de arbeta vidare som om något inte hade hänt. De får väl inte ens en skriftlig varning. Vi invånare fortsätter att betala skatt och får i värsta fall inte den hjälp när vi som mest behöver den.

Anders Johansson, son till Karin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel