Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkemedel mot långa förlossningar

Ett nytt läkemedel som snabbar på förlossningar testas i en studie med 260 gravida kvinnor runtom i Sverige.

Hälften av alla förstföderskor får dropp för att stimulera värkarbetet när det är dags att föda. Och inte bara mödrarna lider när det går långsamt, skriver Göteborgs-Posten.

– Långvariga förlossningar är den absolut vanligaste orsaken till att nyfödda barn blir trötta och medtagna, säger Margareta Hellgren, överläkare vid Östra sjukhuset i Göteborg och en av de forskare som ansvarar för studien, till tidningen.

Det nya läkemedlet liknar det mot blodproppar som innehåller substansen heparin. Sedan länge har kvinnor med förhöjd risk för blodpropp behandlats med just heparin.

– Redan på 80-talet var vi flera läkare som noterade att dessa kvinnor fick betydligt enklare och snabbare förlossningar än andra förstföderskor, säger Margareta Hellgren till G-P.

Forskning har sedermera bekräftat att substansen förutom att hindra blodet från att levra sig gör vävnaden i livmodern mjukare.

Hälften av de 260 kvinnorna i studien får injektioner varje dag från och med två veckor före beräknad förlossningsdag. Andra hälften får saltlösning. De som deltar är förstföderskor mellan 18 och 40 år.

Studien beräknas vara klar till sommaren. Först om tidigast fem år kan läkemedlet vara framtaget.