Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lämna brådskan hemma – den är farlig i jultrafiken

När jag var barn pratade de äldre ofta om julbrådska. Det skulle städas överallt, golven skulle fernissas, granen skulle huggas, grisen slaktas, lutfisken läggas i blöt, julklappar köpas och slås in, skinkan kokas.

Allt detta på några dagar, det var bråttom, men vi åkte ingenstans, vi var hemma och hade det skönt när "julbrådskan” var över.

Idag är det annorlunda. Nu finns det mesta paketerat och klart och vi köper det i butik, men vi har bråttom ändå. Vi gör långresor när väglaget är som svårast. Den geografiska rörligheten har gjort att vi bor långt från släkt och vänner.

Dessa långresor för med sig risker som måste förebyggas om allt ska sluta väl. Vi i Västernorrland har hittills under 2018 fler trafikolyckor än andra län. Den mörkaste månaden är här, så snälla ni, kör försiktigt.

Förbered resan! Tvätta vindrutan både in- och utvändigt, skölj av strålkastare och baklyktor, fyll på spolarvätska, kolla lufttrycket i däcken (bilen blir ju fullastad vid dessa resor). Packa bilen omtänksamt, lägg med ficklampor, reflexväst, snöskyffel och några filtar i fall det skulle bli ett längre trafikstopp.

Några självklarheter som tål upprepas. Kolla SMHI:s prognos. Starta resan i god tid, helst i dagsljus. Håll lagstadgad hastighet, men anpassa den efter yttre förhållanden, håll avstånd till framförvarande fordon, vid snörök och halka, förläng avståndet. Gör inga dumma eller onödiga omkörningar, riskerna är större än tidsvinsten du gör. Rasta ofta och stanna på trafiksäker rastplats, så du inte riskerar att bli påkörd bakifrån.

Med dessa förberedelser och tankar kommer ni att få en trevlig jul med släktingar och vänner. Till sist, lämna brådskan kvar hemma, den är farlig i trafiken!

God jul och gott nytt år önskar

Kjell Mycklén, NTF Västernorrland Äldrerådet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel