Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lancet: Ett av tio barn misshandlas

Upp emot vart tionde barn i höginkomstländer utsätts för misshandel, enligt brittiska och amerikanska forskare.

Forskarna, vars arbete publiceras i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet, konstaterar att barnmisshandel är mycket mer utbrett än vad många tror och skriver att en ytterligare forskning i ämnet behövs liksom en sansad debatt om hur misshandeln ska minska.

Ansedda The Lancet ägnar hela sitt senaste nummer åt ämnet, som i Storbritannien aktualiserats av det uppskakande fallet med den dödsmisshandlade Baby P.

– Den viktiga slutsatsen är att. . . det finns ett avsevärt antal barn. . . som utsätts för dessa mycket allvarliga negativa erfarenheter som barn, erfarenheter som kommer att påverka dem, sade Cathy Widom, professor vid City University of New York, vid ett pressmöte i London på tisdagen.

Forskarnas tes, att nära vart tionde barn i höginkomstländer misshandlas, är resultatet av ett antal akademiska studier där personer har fått svara på frågor om huruvida de blivit misshandlade och föräldrar tillfrågats om sina bestraffningsmetoder.

Forskarna sade sig vara medvetna om att offentlig statistik över barnmisshandel i de flesta länder är mycket lägre.