Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lander tackar för sig

20 år gammal har han redan hunnit skriva in sig i Timrå IK:s historieböcker.

Nu är Anton Lander redo för nästa utmaning – och har undertecknat ett treårskontrakt med Edmonton Oilers.

– Timingen kommer inte att bli bättre. Det ska bli grymt roligt, säger han.

Oväntat var det inte.

Men det hjälper nog inte de många supportrar som känner ett visst vemod över att det nu är svart på vitt att Anton Lander lämnar Timrå IK. Killen har ett enormt rödvitt hjärta och var i vintras på många sätt lagets själ och ryggrad.

Detta som 19-åring.

Två år i rad har Lander också klivit fram när det gällt som mest. I den sista grundseriematchen i fjol gjorde han målet som förde Timrå till slutspel – och i den här säsongens sista match satte han segermålet när laget räddades från kvalseriespel. Inför den matchen fick Lander ta emot utmärkelsen som Årets publikfavorit och han hyllades med ett tifo av klacken. Efteråt var han väldigt emotionell.

– Det var många känslor i den matchen. Jag var väldigt rörd över det fansen gjorde och sen att vi lyckades hålla oss kvar... Efteråt släppte allt och jag hade i bakskallen att det kunde ha varit min sista match i Timrå på ett tag.

Fast Lander vill inte kalla det ett bra avslut.

– Nej, vi missade ju slutspel. Men det är en match jag kommer att minnas hela mitt liv.

Och Timråfansen ska nog vara glada över att Lander inte åkte över till Edmonton redan i fjol, då han också erbjöds ett kontrakt. Flyttlasset går nu i stället – på torsdagen skrev Lander på för tre år med NHL-klubben.

Är du nöjd med beslutet att stanna i Timrå IK en "extra" säsong?

– Ja, jag känner att jag tagit några steg framåt och kunnat ta tag i spelet och tillföra laget. Samtidigt blev det en tråkig säsong då vi inte gick till slutspel.

Har det varit svårt att fatta beslutet att lämna Timrå IK för Edmonton?

– Både och. Det känns som rätt tidpunkt för mig att åka över och kriga om en plats. Timingen kommer inte att bli bättre. Det ska bli grymt roligt och NHL har varit en pojkdröm. Samtidigt ligger Timrå IK mig väldigt varmt om hjärtat. Jag kommer att sakna Timrå, det är den förening som fostrat mig till den person och spelare jag är.

Har det spelat in att Edmontons rättigheter till dig går ut?

– Nej, det spelade ingen roll.

Har matchandet i Tre Kronor i vår hjälpt dig i beslutsfattandet?

– Ja, jag kände att jag kunde spela på samma villkor och tillföra i Tre Kronor. Hade jag inte gjort det så skulle jag ha fått fundera ett varv till.

Hur ser du på chansen att ta en plats i NHL redan i höst?

– Svårt att säga. Jag ska göra en bra sommar, träna hårt, lägga på mig några kilon på rätt ställe och bli starkare och snabbare. Sen får jag åka iväg på campen och köra skiten ur mig. Allt är upp till mig.

Och om det blir AHL-spel...

– Det kanske är bäst att vara inställd på att det blir det, så kommer det inte som en chock om jag får börja där. Jag har heller inget emot i fall det blir AHL-spel.

Du är inställd på att bita ihop och kämpa i så fall?

– Ja, det säger jag nu i alla fall. Och om det är något jag vill lyckas med så krigar jag hårt för att uppnå det.

Hur firar man ett NHL-kontrakt?

– Vet inte riktigt. Vi får se. Nu ska jag äta en god middag med flickvännen. Sen kommer (Fredrik) Hynning och hans tjej över. Och så har jag träffat mamma, pappa och lillebrorsan tidigare i dag.

Flickvännen flyttar inte med till Kanada, då hon ska plugga i Sverige. Extra skönt då kanske att Lander redan har en kär vän på plats i form av nygamle lagkompisen Magnus Pääjärvi-Svensson.

– "Mange" får bli som min pappa nu, skrattar Lander.

– Det känns otroligt tryggt att ha honom där, han har redan gjort hela resan och det känns väldigt bra att kunna få hjälp av honom. Jag kan också snacka med honom om hur jag behöver förbereda mig.

Hur ser du på att det gick så pass dåligt för Edmonton i vintras?

– Jag pratade lite med "Mange" om det, han sa att det var tufft i början då det tog lite tid innan alla unga blev varma i kläderna. Men i slutet av säsongen kom de igång, vågade göra mer saker och litade mer på sig själva.

– Det är en fantastiskt fin och stor klubb med en hel del historia. Jag är väldigt glad och stolt över att jag nu ska få bli en del av det.

Nyss 20 år fyllda (i söndags) är Anton Lander redo för utmaningen – och i Timrå IK:s historieböcker har han ju redan hunnit skrivit in sig...