Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landets första kommunala asylboende kan öppnas i Härnösand – landstingsrådet: "Jag säger bara: grattis"

Kommunledningen i Härnösand får klartecken att etablera landets första kommunalt drivna asylboende.
Ett inriktningsbeslut fattades av kommunfullmäktige under måndagen.

Annons

Det formella beslutet kommer att tas av kommunstyrelsen den 12 januari. Men eftersom alla utom moderaterna som begärde återremiss och Sverigedemokraterna som helt avvisade förslaget, finns det nu en kraftfull majoritet bakom planerna.

På plats fanns Emil Soleymanpur från Caspien fastigheter, som äger lokalerna och ska bygga om dessa till ett sjuttiotal lägenheter för självhushåll som sedan kommunen hyr.

Familjen Soleymanpur driver två privata vårdcentraler i Sundsvall och sysslar med fastigheter, de äger bland annat länshälsans lokaler i Sollefteå.

– Om kommunen säger nej så kommer vi själva att skriva avtal med Migrationsverket. Vi satsar själva 17 miljoner och vi tycker att den här lösningen är den bästa eftersom vi i framtiden kan skapa ett äldreboende om avtalet med kommunen inte förlängs, säger Emil Soleymanpur.

Emil är arkitekt, har växt upp i Sundsvall och berättade att tanken med köpet var att etablera ett äldreboende i landstingets gamla lokaler. Men Migrationsverket hörde av sig.

Kontakt togs med kommunen som ledde till ett samarbete, även med landstinget, vars nye landstingsråd Erik Lövgren fanns på plats. Han lovordade kommunens planer.

– Jag säger bara, grattis Härnösand. Ni går före och visar att det går att komma hit och få ett bra mottagande, sa Lövgren.

Migrationsverket hade ingen ansvarig på plats på grund av ledigheter. Via telefon kunde kommunalrådet Fred Nilsson intervjua deras förhandlingschef, Claes Frisch.

– För oss är det helt nytt och spännande upplägg, sa han.

I förslaget till ett femårigt avtal kommer kommunens årshyra att ligga på drygt 8 miljoner. Full beläggning (420 platser) ger kommunen maximalt 27 miljoner i ersättningen per år i ersättning.

Ett 20-tal personer kommer att anställas av kommunen som också ansvarar för snöröjning, städning och telefoni. Dessutom planerar Migrationsverket en förstärkning av sin verksamhet i Härnösand med 15 tjänster.

Moderaterna var inte nöjda med informationen och tycker att förslaget har hastats.

– Det är stora brister i utredningsmaterialet, sa Anders Gäfvert (M) som betonade att partiet inte vill stoppa förslaget.