Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden är vår att utveckla

Landsbygden har blivit ett omdiskuterat ämne sedan SVT visade dokumentärserien Resten av Sverige. Det är bra att landsbygden hamnar i centrum, men bilden av densamma är varken problem- eller felfri. Det saknas en sida som visar att landsbygden är full av människor med ett positivt driv, entreprenörer som inget hellre vill än att förverkliga sina idéer, och ett föreningsliv som på många håll står i full blom.

Läs också: Småvägarnas geografiska orättvisa

Läs också: Katarina Östholm: Här är listan som kan rädda landsbygden

Det landsbygden behöver är rättvisa förutsättningar och möjlighet att utvecklas, utan att staten lägger krokben med regelkrångel och allt för höga kostnader för företagandet. Den tekniska utvecklingen har också medfört att utbudet av produkter och tjänster och möjligheten att starta och driva företag är större på den svenska landsbygden än någonsin tidigare.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Människor på den svenska landsbygden är ofta föregångare när det gäller att testa nya kreativa idéer för sin hembygds utveckling. Det är viktigt att ta tillvara på det entreprenörskap, den kreativitet och den innovationskraft som finns på landsbygden, med dess olika möjligheter och utmaningar. Därför behöver landsbygden syresättas än mer och inte kvävas med offerkoftor och tycka-synd-om-attityd.

Det pratas på många håll som vore landsbygden en belastning för Sveriges städer. Väljer man att måla landsbygden i sådan färg riskerar man att bli bönhörd. Att illusionen till sist blir verklighet. Det trista är att det till del börjar bli sant. Vi har dessutom en regering som gör det dyrare och besvärligare att leva på landsbygden. Ta bara förslaget om en kilometerskatt. En skatt på avstånd för tunga lastbilar. En sådan skatt slår stenhårt, och med millimeterprecision, mot landsbygden och dess företagande.

Läs också: Vi tar ansvar för landsbygden

Läs också: Utveckla landsbygden – satsa på bredband och billigare kollektivtrafik

För att motverka regeringens politik kan vi ta vara på den mängd positiva signaler som kommer från landsbygden. De senaste tio åren har 50 000 fler människor valt att bosätta sig på det som definieras som landsbygd. Fler väljer också att flytta från större städer till landsbygden, än åt andra hållet. Om vi vill att detta ska fortsätta behöver diskussionen handla om hur vi får människor att stanna på landsbygden. Om vilka förutsättningar som behövs för att utveckla landsbygden.

Och ett är då säkert. I den debatt som pågår om landsbygden så står Centerpartiet som alltid på möjligheternas och framtidens sida.

Eskil Erlandsson (C), landsbygdspolitisk talesperson

Tomas Mörtberg (C), kommunalråd, Övertorneå

Lars-Åke Mukka (C), gruppledare landstinget Norrbotten, Kiruna

Tomas Mörtsell (C), kommunalråd, Storuman

Madeleine Jakobsson (C), kommunalråd, Nordmaling

Jonny Lundin (C), distr. ordf. Västernorrland, Härnösand

Johan Andersson (C), gruppledare, Sollefteå

Theresa Flatmo (C), oppositionsråd, Bräcke

Elin Lemon (C), oppositionsråd, region Jämtland-Härjedalen, Sveg

Sören Görgård (C), kommunalråd, Ljusdal

Caroline Schmidt (C), oppositionsråd, Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel