Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden i fokus

Igår var det dags för Ljungandalskonferensen i Folkets Hus, Ljungaverk. Frågor rörande hur man ska vända strömmen och få folk att välja landsbygden framför storstäderna stod i centrum. Och vad är egentligen Flataklocksmodellen?

Ett 80-tal hade samlade i Folkets Hus för att lyssna och/eller hålla föredrag om frågor rörande landsbygden. Ljungandalskonferensens grundidé är att skapa debatt om avfolkningen i stora delar av Sverige. Då fler och fler väljer större städer framför landsbygden, skapas det stora kostnader för samhället.

– Vi måste ta tag i problemet. Vi vill att våra röster ska höras ända ner till regeringen i Stockholm, säger Leif Edh, initiativtagare till Ljungandalskonferensen.

Under förmiddagen hölls föredrag av bland andra Lars Jagrén, Chefsekonom Företagarna, som talade om vikten av att skapa förutsättningar för företagare oavsett vart i landet man befinner sig. Lena Asplund, moderat riksdagsledamot, talade om att trenden att flytta till storstäder måste vända och det sker främst genom att skapa arbetsmöjligheter i glesbygden. Marie Wickberg, jordbruksdepartementet, berättade om deras arbeta och om "Flataklocksmodellen".

– Namnet Flataklocken är lite smart. Folk skrattar när de hör det och vet inte riktigt vart det ligger, säger Marie Wickberg.

Flataklocksmodellen kom till för att garantera att regeringens beslut inte missunade dem som bor på landsbygden. Den innebär att politik som påverkar landsbygden ska analyseras utifrån landsbygdens förutsättningar.

– Vi satt och funderade på vart Sveriges mittpunkt egentligen är och fastnade för en mätning som gjordes 1947 och visade att "Klocken" eller "Klacken", ligger mitt i landet. Flataklocken fungerar som symbol för vad vi tycker är centralt för Sverige, säger Marie Wickberg.