Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygden måste få förutsättningar att överleva – viktigt att satsa på äldreomsorg och kvinnoyrken

Samhällsbyggare och politiker bör kunna tänka i flera steg.

Äldreomsorgen är så nedbantad att det är svårt att få tag personal. Dessutom slits de fort ut och lämnar yrket - i värsta fall med skador och långa sjukskrivningar.

Hur mottagarna av "omsorgen" har det vill många inte se, men på många håll är det illa. Brist på platser i boenden gör ensamheten svår och blir till ett allvarligt hälsoproblem som ökar sjukvårdskostnader. Många äldre, som har möjlighet, flyttar in till städer för att ha tillgång till läkare då vårdbristen är stor i glesbygd och mindre städer.  

Om arbetstillfällen inom äldreomsorgen försvinner i glesbygden flyttar så småningom även kvinnor och barn, eller hela familjer. Med den följd att skolor stängs och butiker läggs ned.

Ska dessa delar av vårt land överleva, måste det finnas yrken även för kvinnor, och äldreomsorgen är fortfarande en kvinnodominerad bransch och en viktig sådan i glesbygd.

Ett fungerande samhälle består av många pusselbitar som måste samordnas. Därför bör man kunna ha en helhetssyn på budgetbalansen, inte var sektor för sig. Vissa anpassningar är nödvändiga om hela landet ska kunna leva.

KML

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel