Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdens kväll på Södra

Jublande glada, men med fötterna kvar på den kovländska jorden.
– Lilla vi. Bland alla dom här. Overkligt, beskriver Elin Bergström, som tillsammans med maken Daniel driver köttproduktion på gården i Nysäter, en och en halv mil från Kovland.

Annons

Svenskt lantbruk har upplevt några tuffa decennier. Och även Elin och Daniel har haft sina funderingar.

– Jag är utbildad elektriker, men landsbygden drog. Det ligger liksom i blodet, säger Daniel, vars mormor och morfar var de som drev jordbruket i Nysäter tidigare.

Elin fyller i:

– Vi är båda födda på landet och vi finns kvar ...

Bergströms i Nysäter har satsat hårt i flera år och ser framför sig en renässans för lokalproducerad mat.

Läs mer om makarna Bergström och Nysäter lantbruk

– En utmaning att vara med där och bli stabila i branschen, säger Daniel Bergström.

Men det var fler "utombys" som for till stan och kammade hem pris och ära.

Som Njurundaföretagarna, vars satsning på kombinationen företagande-miljötänk-samhällsresurs uppmärksammades av miljönämnden i Sundsvalls kommun.

– Otroligt. Vi är så lyckliga och stolta, kommenterar Göran Sahlin, som är ordförande i företagarföreningen och sedan några år drivande kraft också i Dykets Intresseförening.

Med sig på scenen hade han sällskap av Lena Krantz, som poängterar vikten av människors välbefinnande för att en bygd ska må bra.

– Win-win, typ ...

När priset till Årets Entreprenör delades ut fällde en av pristagarna, Jonas Hamlund, spontant:

– Bästa dagen i mitt liv.

Några minuter senare var glädjen lika stor, men Hamlund påpekar att han inte glömt sin familj.

– Nä, jag har fyra barn, så visst finns det ögonblick som konkurrerar ... men vi har haft otroligt kul under de tre åren som vi jobbat tillsammans, bröderna Hermansson och jag.

33-årige Hamlund verkade tidigare i Hudiksvall och prisades där för ett par år sedan. Per och Ola Hermansson är några år äldre och är männen bakom Bite Line.

Numera omfattar verksamheten också Medvind med flera krögarprojekt.

– Vi kan vara stolta över att ha kunnat sysselsätta runt 500 personer i vår verksamhet, säger Jonas Hamlund.

772 inbjudna trivdes tillsammans och inte ens ett 15–20 minuter långt strömavbrott verkade grumla humöret under galakvällen. Trerättersmiddagen bestod av forell (förrätt), kalvfilé (huvudrätt) och glassbomb (efterätt).