Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landsbygdspartiet: David mot Goliat?

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

För inte så många år sedan var ”alla” på landsbygden och i småorterna Centerpartister. Centern var inte bara ett landsbygdsparti utan också det enda miljöpartiet. Torbjörn Fälldins motstånd mot kärnkraften lockade även väljare från städerna och som mest fick Centern 25,1% av rösterna i riksdagsvalet 1973. Fälldin lovade att inte ”dagtinga med sitt samvete” och bidra till att det byggdes fler kärnkraftverk.

Efter kärnkraftsomröstningen 1980 tvingades dock Fälldin att godkänna uppstart av nya kärnkraftverk och det blev en hård svekdebatt från miljörörelsen, varefter Miljöpartiet startades 1981. Centern började tappa röster och Fälldin tvingades avgå som partiledare.

När Olof Johansson tog över som partiledare, menade han att partiet måste byta profil, för att locka fler storstadsväljare –  det var ju i städerna som tillväxt och väljarunderlag fanns. Förändringsarbetet fortsatte under Lennart Daléus och finslipades av Maud Olofsson.

Det finns en tragisk verklighet som alla trogna Centerväljare måste försöka ta till sig – oavsett hur svårt det känns. Centern kommer aldrig mer att blir något landsbygdsparti.  Det kommer den stora demokratiska majoriteten av storstadsmedlemmar att effektivt förhindra.

I idéprogrammet ”Där människor får växa” nämndes därför inte ordet landsbygd en enda gång. Med idéprogrammets hjälp ökade partiet åter – men det var i städerna man växte. Andreas Carlgren blev miljöminister 2006 och var den förste av kända politiker som öppet berättade om sin homosexualitet.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Detta lockade människor med nyliberala idéer till partiet, varför Centern kom att bli det mest liberala partiet i Sverige. Detta skulle senare resultera i förslag om månggifte, slopad skolplikt, fri invandring, laboratorieframställning av kött etcetera. Samtidigt var den ursprungliga väljarkåren på landsbygden mera konservativ. Detta skulle visa sig gynna SD, som snabbt tog fram ett landsbygdsprogram, vilket knappast varit deras hjärtefråga.

Precis som Miljöpartiet startade upp när Centern svek miljörörelsen, så startade Landsbygdspartiet upp när Centern svek landsbygden.

Samtidigt som Centern på riksplanet blivit ett liberalt storstadsparti, så finns det en massa hårt arbetande lokalpolitiker ute i kommunerna, som håller fast vid de gamla Centeridealen. Människor som vigt sitt liv åt rörelsen och åtnjuter stort förtroende i sin bygd.  Annie Lööfs pappa, som är kommunalråd i Värnamo, är ett gott exempel.

Precis som Miljöpartiet startade upp när Centern svek miljörörelsen, så startade Landsbygdspartiet upp när Centern svek landsbygden. Det är för oss viktigt att nu inte falla i samma fälla som Centern. Vi får ibland påstötningar om att ändra vår ideologi eller vårt partiprogram för att få lättköpta röster från städerna. 

Men då får vi också  snart ”våra” Stureplanspolitiker, som tar över, och då måste vi åter börja om från början. Vi växer i vår takt. Från att haft 17 lokalavdelningar vid valet 2014 och fått mandat i 9 kommuner, så ställer vi nu – utöver riksdagsvalet - upp i 33 kommunval och 6 landstingsval.

Det finns en tragisk verklighet som alla trogna Centerväljare måste försöka ta till sig – oavsett hur svårt det känns. Centern kommer aldrig mer att blir något landsbygdsparti.  Det kommer den stora demokratiska majoriteten av storstadsmedlemmar att effektivt förhindra.

Erika Sörengård

Partiordförande, Landsbygdspartiet oberoende, LPo

Läs mer:

Är det vi på landsbygden som ska betala vägunderhållet när stadsborna köper elbil?

Lantis och fattig? Lägg då Landsbygdspartiet på minnet till höstens val

M: Vi lägger fram ett krisstödspaket till landets lantbrukare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel