Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landslagsbacken om familjelivet, supertalangen och NHL: "Känns som det ska till något extraordinärt"

Han var en av backarna som imponerade på förbundskapten Pär Mårts under senaste landslagsturneringen.
Nu är Erik Gustafsson åter uttagen i landslaget.
Här berättar han om livet som pappa, supertalangen som väntas gå först i draften – och en eventuell återkomst i NHL.
– Det känns som det ska till något extraordinärt för att det ska öppna sig, säger han.

Efter en säsong i ryska KHL valde Erik Gustafsson från Njurunda att dra vidare. Den här säsongen spelar han med Kloten Flyers i schweiziska NLA.

Läs mer: Gustafsson till Schweiz

– Hockeyn är lite annorlunda här, det går väldigt fort och det är kanske inte lika mycket system som jag varit van vid. Jag ser mig själv som en ansvarstagande tvåvägsback, men här blir det ibland väldigt mycket fram och tillbaka. Ibland har jag hamnat lite mitt emellan, men precis före Karjalaturneringen och efter den har jag hittat mitt spel bättre, säger han.

Karjalaturneringen slutade med vinst för Tre Kronor och Erik Gustafsson var en av spelarna som fick beröm av Pär Mårts efteråt.

Nyligen blev han uttagen till Channel One Cup i Ryssland som inleds den 17 december.

– Jättekul att vara med igen, det var roligt senast och det blir lite annat än att spela i klubblaget. Vi har ett väldigt bra lag den här gången också.

I klubblaget Kloten har Gustafsson levererat 15 poäng på 29 matcher och laget ligger i skrivande stund åtta i tabellen. Backen trivs med livet i alplandet.

– Största skillnaden är på isen, det är annorlunda än jag varit van vid, säger han och fortsätter:

– På sidan av isen är allt jätteproffsigt och största anledningen till att vi kom hit var egentligen att vi blivit föräldrar. Jag ville verkligen vara en stor del av Bonnies första år.

Hur är livet som pappa?

– Det är härligt. Det blir lite sömn, men det är helt underbart att få vara närvarande. Jag kan se tillbaka på beslutet och känna att det blev helt rätt att få vara hemma mycket, se henne och vara med om hennes utveckling. Det är en tid man aldrig får tillbaka, säger Gustafsson som ägnar tiden utanför ishockeyn åt familjen.

På isen har han bland annat ställts mot Zürich, där två av spelarna som imponerat mest på honom i ligan återfinns.

– Robert Nilsson och Auston Matthews, som väntas gå etta draften är väldigt imponerande, han är väl vara 18 bast. När jag 18 hade jag inte haft en suck hänga med, men han har över en poäng per match och har en framträdande roll för Zurich. De har hittat en bra kemi tillsammans, säger Gustafsson.

Amerikanen Auston Matthews spås en lysande framtid i NHL. Erik Gustafsson har själv spelat i den ligan tidigare, men frågan är om han återvänder.

– Tänker på framtiden gör man väl hela tiden, och jag vill spela på så hög nivå som möjligt. Men det är annorlunda nu när man har barn, det är helt andra saker som spelar in, säger han.

Hur ser du på en återkomst till NHL?

– Klart jag skulle vilja det, men det känns som det blir svårare och svårare. Skulle det lösa sig så absolut, men det känns som det ska till något extraordinärt, som en superturnering i VM, för att det ska öppna sig.

En stark insats i Channel One Cup skulle åtminstone ta honom ett steg närmare VM.

– Nu vill man vara med i landslaget hela tiden, det var svårare i Ryssland ifjol när de inte tog uppehåll. Jag ska göra så gott jag kan i landslaget och försöka ställa mig själv i en bra position inför VM, säger Njurundasonen.