Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landslagsplatsen gav Svanebo nya möjligheter

Det stora genombrottet kom när karriären kunde ha nått sitt slut.
Nu slipar Anders Svanebo på formen inför säsongspremiären som en kugge i det svenska längdskidlandslaget.
– Klart jag vill ha ett bra resultat men jag kan känna ett visst lugn att jag tränat med de bästa.

Annons

I slutet av den förra skidsäsongen fick Anders Svanebo ett kvitto på att den heltidssatsning han gjort under säsongen hade lönat sig. Han fick en landslagsplats och nya förutsättningar för den fortsatta skidkarriären.

– Förra året gjorde jag en satsning på heltid. Jag ville få ett kvitto och kunna säga att jag i alla fall försökte en säsong helhjärtat som senior. Hade utvecklingen gått bakåt hade jag nog börjat fundera på en civilkarriär.

Nu är snart den första försäsongen med landslaget avklarad och säsongspremiären i Bruksvallarna närmar sig.

– Det har varit ett bra träningsår. När man får den här chansen att vara en del av landslaget kan det vara lätt att gå på för hårt, men jag tror att jag har klarat det bra. Jag har haft en långsiktig plan som jag kunnat följa bra, säger han.

Under vår, sommar och höst har han bland annat varit på läger med laget på Kanarieöarna, i tyska Oberstdorf och i Vålådalen.

– Det blir en extra krydda i träningen att vara med landslaget jämfört med att träna mycket själv. Klubben i alla ära, men det är bra när man får pressa sig mot landets bästa.

Anders Svanebo är en av tre landslagsåkare med rötterna i Medelpad. I A-truppen finns även Johan Edin och i utvecklingslaget finns Jesper Modin, de två är även en del av förbundets sprintsatsning.

– Vi är åtta killar i A-laget, så 25 procent kommer från Medelpad, det är inte illa!, säger Anders Svanebo.

Den 20-22 november är det dags för den nationella säsongspremiären i Bruksvallarna och för åkare utanför landlaget kan loppen vara extra viktiga för att visa att de förtjänar att få en chans i världscupen.

– Du har en liten fördel som landslagsåkare, och det tycker jag är rätt, för du har ju inte kommit dit gratis utan det är något du jobbat för. Sedan måste man ju ändå bevisa att man är värd att ha en plats i världscuplaget. Men många i landslaget satsar nog inte på att ha någon formtopp till premiären, säger Anders Svanebo.

Den förra skidsäsongen kunde ha blivit Anders Svanebos sista som elitsatsande. Men i och med landslagsplatsen har han tänkt om.

– I och med den här satsningen och den chans som jag fått med landslagsplatsen så har jag ett mål som driver mig och det är att försöka ta en VM-plats i Lahti nästa år. Det vore fantastiskt att få vara del av en VM-trupp och beroende på hur det går nästa år så kommer det ju ett OS året därpå. Jag tar ett å i taget. Men nästa säsong är jag inställd på att fortsätta, säger han.