Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landslagsstjärnan vann ST-pokalen – här är Emil Forsbergs drömscenario för 2016

2015 började tungt med en lång måltorka, men avslutades med en stor succé.
Under måndagen prisades Emil Forsberg med ST-pokalen – och han blickar redan fram emot ett nytt år med potential att överträffa allt.
– EM, bröllop och att gå upp med Leipzig är tre saker jag vill bocka av, säger landslagsspelaren inför 2016.

På måndagsförmiddagen överraskades Emil Forsberg vid frukostbordet av ST-sporten som knackade på dörren hemma hos hans föräldrar i centrala Sundsvall.

Anledningen: han är vinnaren av ST-pokalen 2015, och själva pokalen delas ut på Idrottsgalan i början av 2016.

– Det här är stort, väldigt roligt. Det är något jag blir stolt över och kommer komma ihåg. Det finns många bra idrottare från Medelpad och det är ett pris man vill vinna. Det här blev en väldigt bra dag, säger Forsberg som tillsammans med sambon Shanga Hussain kom till Sundsvall från Tyskland sent på söndagskvällen.

SE OCKSÅ: Här överraskas Emil Forsberg i föräldrahemmet

På måndagen väcktes han av pappa Leif Forsberg innan ST dök upp. Leif som själv fick ta emot ST-pokalen 1987.

– Då var det bara de som var verksamma i distriktet som kunde få priset, och jag minns att Tony Pettersson ringde och gratulerade. Det var mycket för mig under den perioden, det var precis innan jag flyttade till Göteborg, säger Forsberg den äldre.

LÄS MER: Tidigare vinnare av ST-pokalen

Tycker du att juryn gjorde ett bra val den här gången?

– Det tycker jag naturligtvis. Han har haft ett bra år. Det blev bättre på slutet än från början, men det har varit kanon.

Precis som Leif är inne på så började Emil Forsbergs 2015 tungt. Han gjorde inga mål i sin nya klubb RB Leipzig och laget tog inte steget upp i Bundesliga.

– Då var det ganska tufft. Jag gjorde inte mål och spelade inte den fotbollen jag kan, säger Emil.

Men när den nya säsongen drog i gång efter sommaren lossnade det på allvar. Nu rankas Emil Forsberg som ligans bästa spelare av tyska fotbollssajten Kicker, han har gjort fem mål och fyra assist på 17 matcher och laget toppar tabellen när det är dags för vintervila.

– Nu leder vi serien med tre poäng och laget trivs ihop. Vi vann sista matchen och fick tre dagars extra ledighet, så vi åker nog till Dubai på semester i slutet av året och sedan drar det i gång igen den sjunde, säger mittfältaren.

Han som var med och sköt Sverige till EM-slutspelet i Frankrike i play off-mötena med Danmark.

– De två matcherna var helt otroliga. Det var väldigt nervöst dagarna innan, man fattade inte riktigt hur stort det var. Nu gäller det att fortsätta hålla uppe nivån och sikta på EM, säger Emil Forsberg och summerar samtidigt 2015:

– Ser man till hela året har det varit fantastiskt, både med klubb- och landslag.

För de allra flesta fotbollsintresserade är han given i EM-truppen. Själv vill han inte prata i de termerna, men erkänner samtidigt:

– Klart att EM finns i bakhuvudet. Det gäller att bli uttagen och ha en bra form när det gäller, det gäller att vara i sin bästa form någonsin när man väl är där, säger han.

Landslagsmittfältaren konstaterar samtidigt att 2016 har potential att bli ett ännu bättre år än 2015.

Förutom det där mästerskapet i Frankrike ska han gifta sig med Shanga och förhoppningsvis skjuta Leipzig till tysk fotbolls finrum.

– EM, bröllop och att gå upp med Leipzig är tre saker jag vill bocka av, säger vinnaren av ST-pokalen 2015.

LÄS MER: Liden: "Emil skriver in sig i historieböckerna – precis som pappa Leif"