Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingens kris blir politikens – motsättningar exploderar inför öppen ridå

De fyra nordligaste landstingen är på väg mot ett miljardunderskott i verksamheten. Förmågan eller oförmågan att ta itu med de ekonomiska problemen är avgörande för tilltron till det politiska ledarskapet.

I Västernorrland håller de politiska partiernas våndor inför sjukvårdens kris i på att anta alltmer förtvivlade och krampartade former. Sedan flera år har rapporterna avlöst varandra om landstingets skenande ekonomi och i samma takt har spänningarna mellan länets olika delar ökat. Nu exploderar motsättningarna inför öppen ridå.

Den gamla konflikten mellan Ångermanland och Medelpad cementeras på nytt och medborgarnas förtroende för politikernas möjligheter att klara av att hantera situationen framstår som illusorisk. Ångermanländsk media skriver sin historia och i Medelpad skrivs en annan.

Frågan är om inte våndorna är störst för de traditionellt största partierna S och M där risken för att spräcka partierna är störst. Hur man än vrider och vänder sig verkar man inte kunna hitta enighet mellan de båda landskapen inom partierna och naturligtvis inte mellan de båda partierna heller.

Detta i ett läge när ett starkt, tydligt och enat ansvarstagande för medborgarnas berättigade oro är vad som krävs mer än någonsin. Tyvärr verkar politiken mer sysselsatt med att försöka hålla ihop sina partier än att hålla ihop länet runt den enskilt viktigaste regionalpolitiska frågan på åratal.

Den fråga som nu uppstår är om partierna fullt ut förstår vad deras fasthållande vid sina låsta positioner kommer att kunna leda till för det politiska systemet i stort? Kommer det att finnas något förtroende kvar mellan medborgarna och våra traditionella politiska företrädare?

Våndan är i och för sig begriplig. Efter en valrörelse där det parti som tog över makten i landstinget tydligt och klart förklarat att tre akutsjukhus garanterat skulle vara kvar väcker det naturligtvis känslor av svek och löftesbrott att nu deklarera en annan tingens ordning.

Klokast hade förstås varit att inte så kategoriskt och tvärsäkert skissa framtidens sjukvårdsstruktur i Västernorrland. Denna eftertankens kranka blekhet finns säkert hos många makthavare, men nu flåsar verkligheten i nacken och kräver akuta åtgärder. Precis det som är kärnfrågan i det ansvarsfulla ledarskapet.

Att Västernorrlands regionala politiska vendetta utspelas i skuggan av en nationell politisk förtroendekris mitt i en för landet helt unik situation med en europeisk flyktingkris accentuerar naturligtvis bara frågan om ledarskapets betydelse för samhällets gemensamma framtid.

Egentligen står det förbluffande mycket på spel. En landstingsbudget som visar knallröda siffror och pekar på konkurs är naturligtvis en sak. Ett landsting satt under möjlig tvångsförvaltning en annan. Förtroendet för våra demokratiskt valda politiker en tredje och med det också förtroendet för ett västernorrländskt politiskt ledarskap över huvud taget? Kanske det allra högsta priset?

Att det ekonomiska eländet delas av övriga landsting i norr är en ringa tröst för medborgarna. Det helt avgörande kommer att vara hur man lyckas hantera svårigheterna.

Hur ska vi då bära oss åt här uppe? Där vi har så många och stora utmaningar över hela linjen. Med tillväxten? Med demografin? Med befolkningsutvecklingen? Med kompetensförsörjningen? Med framtidstron?

Med så stora och grundläggande utmaningar framför oss är det av högsta vikt att vi har ett kompetent och starkt politiskt ledarskap som förmår höja sig över den omedelbara egennyttan och byhorisonten och också vågar ta svåra beslut.

En så viktig framtidsfråga som vården får inte tillåtas kollapsa framför ögonen på medborgarna. I så fall är det fara värt att konkursen inte bara blir landstingets ekonomiska konkurs utan än värre också den politiska demokratins konkurs.

Efter den eklut som sjukhuskrisen representerar kommer nämligen nästa svåra nöt för samma politiker: Regionfrågan – nu i förnyad form men med ännu tydligare pekpinnar från staten. Senast abdikerade politikerna från möjligheten att ta sitt ansvar – och såg till att frågan därmed fördes åt sidan och dog. Den möjligheten kommer inte att finnas den här gången. Att avstå från att ta i regionfrågan nu innebär förmodligen att avsäga sig allt inflytande över den regionala utvecklingen i norra Sverige.

Ledarskapet – och då inte minst det politiska – är en ödesfråga för Norrland. Den 22 oktober arrangerar tankesmedjan Framtidstanken en Framtidsbar på hotell Knaust i Sundsvall under rubriken "Vem leder Norrland – och varthän?"

Sällan har ämnet haft en så påtaglig och galopperande aktualitet.

Kjell Carnbro

Tomas Melander

Jerker Sjödin

Lena Sjödin

Tankesmedjan Framtidstanken, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel