Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget erkänner "allvarlig brist" – bröt mot lagen samt egna riktlinjer

Landstinget Västernorrland erkänner i ett svar till Justitieombudsmannen (JO) att det var en "allvarlig brist" att anställningsavtalen med dåvarande personalchefen Lena Thelin inte diariefördes.

Det är sedan två privatpersoner i juni var för sig anmält landstinget till JO, som Landstinget Västernorrland nu skickar in ett svar angående de stora bristerna vad gäller att diarieföra och lämna ut allmänna handlingar i samband med den så kallade Thelin-affären. De hemliga avtalen uppskattas ha kostat skattebetalarna cirka 3,6 miljoner kronor.

Läs också: Landstingets interna utredning om Lena Thelins avtal färdig – visar på allvarliga brister

Anmälarna skriver bland annat att landstingets agerande har försvårat allmänhetens insyn i landstinget, såväl som revisorernas granskning samt även medias bevakning.

I svaret till JO, som är undertecknat av Regionstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) tillsammans med t f regiondirektör Hans Wiklund, skriver nu landstinget att man gjort fel när avtalen hållits gömda i en pärm på regiondirektörens kontor.

"Att de aktuella handlingarna inte var diarieförda utgör naturligtvis en allvarlig brist" skriver landstinget.

Landstinget erkänner att organisationens agerande strider mot Tryckfrihetsförordningen på samma sätt som det går emot landstinget egna tydliga riktlinjer.

Läs också: Klart besked: Inger Bergström avskedas utan avgångsvederlag

För Plus-kunder: Lövgren fick försvara sig i Thelin-affären: "Det har skadat förtroendet för landstinget"