Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget inför enhetstaxa – så påverkar den dig

Landstinget inför enhetstaxa på patientavgifterna.
Från 1 april ska besök hos läkare eller sjuksköterska på hälsocentral och sjukhus kosta 200 kronor.
Enda undantaget är akuten som kostar 400 kronor.

Enhetstaxan som den politiska oppositionen drev i budgetdiskussionen i höstas dyker nu upp som förslag i två instanser samtidigt, hälso- och sjukvårdsnämnden samt folkhälso-, primärvårds och tandvårdsnämnden.

Andreas Sjölander (S), ordförande i den senare nämnden, vill inte föregripa beslutet.

– Vi ska ha en föredragning först. Efter det har vi en politisk diskussion. Men mycket lutar åt att vi gör det här, säger han.

En fördel med enhetstaxa är att slippa krångel. Flera andra landsting är inne på samma väg.

– Det förenklar administrationen kring avgiftshanteringen. Med olika prisklasser hit och dit blir det väldigt krångligt, säger Andreas Sjölander.

– Samtidigt har vi gjort socioekonomiska beräkningar som visar att det här blir inte dyrare alls för så många. Många kommer ändå upp till högkostnadsskyddet som är 1 100 kronor.

Läs också: Skatten höjs med 60 öre

Med enhetstaxa blir det i princip dyrare i primärvården och billigare på sjukhuset.

Läkarbesök på vårdcentral som i dag kostar 150 kronor och sjukvårdande behandling av annan personal som i dag ligger på 100 kronor höjs båda till 200 kronor. Avgift för telefonrecept och receptförnyelse ändras inte.

Samtidigt sänks avgiften för besök på sjukhus för läkarvård från 300 till 200 kronor. Höjningen till 400 kronor på akutmottagning som infördes vid nyår ligger dock fast. Detsamma gäller jourbesök inom primärvården.

Även cellprovtagningar höjs till 200 kronor.

Landstinget totalt går nära 12 miljoner plus på den nya taxan.

– Det är inte obetydligt. Vi vänder på alla stenar. Ska vi få en hållbar ekonomi över tid krävs både strukturförändringar och intäktsförstärkningar, säger Andreas Sjölander.

Nya avgifter i april förutsätter att landstingsfullmäktige tar beslut på nästa möte i slutet av februari.

Här är landstingskrisen – på 60 sekunder

■■ Äntligen! Nu finns Allehandas nya app ute. Ladda ner den till Iphone eller Android.