Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget kritiseras för bristande kontroll av gravid kvinna

Inspektionen för vård och omsorg, IVO kritiserar landstinget Västernorrland för bristande kontroll och övervakning under en kvinnas graviditet.

Kvinnan hade högt blodtryck, fick havandeskapsförgiftning, moderkaksavlossning och barnet föddes med hjälp av kejsarsnitt.

Framför allt kritiserar IVO landstinget för brister i handläggningen av Barnmorskemottagningen Centrum under graviditeten.

Kvinnan hade en normal graviditet fram till vecka 37 då det upptäcktes att kvinnan hade högt blodtryck. Kvinnan hade sedan själv kontrollerat sitt blodtryck i hemmet, men resultaten fördes aldrig in i journalen. Det är också tveksamt om man skall lägga ansvar på patienten själv att kontrollera sitt blodtryck, skriver IVO, som konstaterar att dokumentationen var bristfällig och kan ha haft betydelse för att kvinnan sedan fick havandeskapsförgiftning, preklampsi.

Det fanns heller inga viktkontroller införda i journalen efter vecka 28.

Kvinnan lades inför förlossningen in vid Sundsvalls sjukhus och fick då en blödning. Det visade sig att hon fått moderkaksavlossning och barnet förlöstes med kejsarsnitt. Barnet fick utökad övervakning eftersom det efter två timmar fick andningsstörningar. Kvinnan lades också in på IVA sedan hon utvecklat en svår havandeskapsförgiftning. Det svåra förloppet vid förlossningen och barnets andningssvårigheter anser dock inte IVO att det går att kritisera vården för.

Däremot är den bristande journalföringen en anledning till kritik, enligt IVO.