Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget måste göra en kraftfull satsning på sin personal

I ST den 22 december ställer elva överläkare vid Sundsvalls sjukhus frågan till oss politiker när Beslutet med stort B kommer.

Det vill säga beslutet om landstingets framtida struktur och verksamhet. De skriver att ett snabbt besked krävs för att skapa förutsättningar att utveckla vården, återskapa god stämning och sunda arbetsförhållanden samt rekrytera den personal som saknas.

Vi är överens om vikten att skapa dessa förutsättningar och att det inte går att göra generella besparingar. Men precis som vid tidigare beslut om besparingspaket är risken stor att ett för snabbt Beslut endast ger kortsiktiga effekter. Däremot krävs att vi politiker ger tydliga och trovärdiga besked om hur vi vill jobba för att utveckla vården i hela länet. Besked som skapar nödvändigt förtroende för att få en positiv utveckling av ekonomin och verksamheten.

Den politiska majoriteten i Landstinget Västernorrland består sedan valet av Vänsterpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men inte förrän nu, januari 2016, börjar vår gemensamma landstingsplan att gälla. I planen slår vi fast att vi vill arbeta för en trygg, jämlik och nära vård, en hållbar landstingsekonomi och en god personalpolitik. För att nå de målen måste vi göra förändringar, som måste vila på ett bra beslutsunderlag och dialog.

Efter sommaren 2015 lade landstingsdirektören förslag om förändringar för att få ordning på landstingets ekonomi. Som alla nog vet så fanns det stora brister både i hur förslagen togs fram och innehållet. Därför gör vi nu en nystart för att komma fram till nya, väl förankrade och fungerande förslag. Vi har rest runt och samtalat med personal och chefer på alla våra sjukhusorter för att få en bättre bild av behov och möjligheter.

Vår bedömning är att vi inte kan lägga fram något förslag om större strukturförändringar till landstingsfullmäktige i februari. Det går inte om vi ska göra jobbet ordentligt och verkligen ta fram ett bra underlag. Till exempel så är den så kallade konsekvensbeskrivning, som sjukhusdirektören presenterar på Hälso- och sjukvårdsnämnden den 21 januari, om en eventuell avveckling/flytt av Medicinsk Rehab från Härnösand till Sundsvall inte av den kvaliteten att den kan ligga till grund för ett beslut. Enligt underlaget ska avdelning 26 B i Sundsvall kunna ta över verksamheten från Härnösand utan konsekvenser för den nuvarande gruppen geriatriska rehabiliteringspatienter och utan personalförstärkning. Men vi får inga fakta som styrker den bedömningen. Vi får inte veta vad som händer med den personal, som kan bli övertalig i Sundsvall.

Men vi kan efter våra samtal med personal och lokala chefer peka ut det som nu är det största behovet. Landstinget behöver göra en kraftfull satsning på sin personal och erbjuda bättre scheman och utvecklingsmöjligheter, attraktiva och konkurrenskraftiga anställningsvillkor. De lokala cheferna ska ha mandat och ansvar att göra det som behövs, till exempel när personalgrupper pekar på missförhållanden.

Vi hoppas att vi får med oss våra majoritetskamrater i en sådan satsning. Vi är övertygade om att landstinget då blir mera attraktivt, kan rekrytera och därmed öppna stängda vårdplatser. Vilket i sin tur leder till kortare vårdköer och lägre kostnader för köp av vård utanför länet, inhyrda stafetter och sjukskriven personal. Och, det viktigaste, till större framtidstro bland våra anställda på alla våra sjukhus, hälsocentraler och övriga arbetsplatser.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Lars-Gunnar Hultin

Gunnar Fors

Landstingspolitiker Vänsterpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel