Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget ska undvika framtida kompberg

Landstinget ska i fortsättningen försöka undvika att medarbetare samlar på sig enorma kompberg.
Men länsverksamhetschef Ulf Janssons komptimmar och innestående dagar kommer att ta många år att avveckla.
Eller så blir det som sagt väldigt dyrt.

Mittmedia avslöjade de två länsverksamhetscheferna Per Blomström och Ulf Jansson frikostiga chefsavtal.

Läs också: Klinikchefens miljonavtal: Tjänar 48 000 kronor i veckan

Blomström, länsklinikchef för kardiologi och AVA, får 48 000 kronor i veckan utbetalt till sitt eget aktiebolag. Jansson, länsklinikchef för laboratoriemedicin, har enligt HR-avdelningen 174 000 kronor i månadslön. Ulf Jansson har dessutom för närvarande 5 918 innestående komptimmar och 1919 innestående fridagar.

Läs även: Länsklinikchefen har åtta års fridagar att plocka ut: "Ta det med den som betalar lönen"

Men landstinget arbetar nu efter principen att med jämna mellanrum försöka reglera kompbergen så att det inte ska gå att ha med sig komptid för mer än ett år i taget.

– Vi har andra exempel på personer som har mycket innestående tid. Vi har försökt betala ut det i klumpsummor så att man inte ska sitta med så här stora kompberg. Det är en princip som vi ska försöka jobba efter framgent, säger Nina Fållbäck-Svensson, sjukhusdirektör i Landstinget Västernorrland.

Går det inte att hitta personer som är villiga att ta de här tjänsterna som Per Blomström och Ulf Jansson har till en lägre lön?

– Ska vi köpa en massa chefer på rea så tycker inte jag det blir bra. Jag vill kunna utveckla kvaliteten i verksamheten och ibland får man betala en del för kompetens också, säger hon.

När det gäller Ulf Janssons kompberg meddelar HR-avdelningen att man kontinuerligt betalar ut 40 timmar varje månad av dessa 5 918 innestående komptimmar. Med den takten skulle det ta 148 månader att betala ut dessa timmar som skulle vara nere på noll i juni 2028. Vid den tidpunkten är Ulf Jansson 78 år. Men Jansson har som sagt ytterligare 1919 innestående fridagar, vilket motsvarar ytterligare åtta år av ledighet.

Som Mittmedia tidigare berättat kan Janssons samlade komptid i pengar motsvara nästan 21 miljoner kronor.

Läs mer: Polisanmäler sjukhustopp för kritiserat mångmiljonavtal