Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget: Skattehöjning med 60 öre – inga ytterligare besked förrän i februari

Nu är majoriteten i landstinget överens. Det blir en skattehöjning. Höjningen blir 60 öre, lägre än vad alla tre samarbetspartier från början föreslagit.
– Vi har valt en nivå som är acceptabel. Vi måste titta på det totala skattetrycket, säger Erik Lövgren, landstingsråd (S).

Annons

Det är framför allt specialistsjukvården som kostar mer än vad landstinget har råd med. Uppdraget är att spara 160 miljoner.

S landstingsgrupp hade föreslagit en skattehöjning på 70 öre, MP en skattehöjning på 80 öre och V en skattehöjning på 1 krona. Skattehöjningen gäller för 2016. Vilken skattesats som kommer att vara aktuell för 2017-2019 beror på hur landstingets ekonomi utvecklas.

Nu räknar man inte längre med att kunna presentera något färdigt förslag snabbt. Först till vårvintern räknar man vara klar. Först ska alla underlag fördjupas och man kommer också att titta bredare än enbart på specialistsjukvården, den verksamhet som blöder mest inom landstinget Västernorrland. Det betyder att den lista S-fullmäktigegruppen tagit fram på besparingar inte längre gäller.

Denna gång ska inga beslut fattas utan att kunskapsunderlag, kalkyler och konsekvensanalyser har gjorts och presenterats öppet. Om underlaget är bristfälligt, så ska nya undersökningar göras. På så sätt ska man säkra kvalitén i beslutsprocessen. Det handlar om att titta på åtgärder inom länsklinikerna på alla tre sjukhusen och även inom primärvården för att se hur man kan samordna specialistsjukvård och primärvård.

I översynen ska man också ta hänsyn till att antalet asylsökande ökar vilket kan påverka behovet av vård.

En annan sak är att man ska ta tillvara synpunkter från den egna personalen.

– Vi vill utveckla dialogen med medarbetarna inom landstinget. Både om de förslag som blir aktuella genom insatsplanen som fortlöpande i verksamheten. I ett förändringsarbete finns det starka skäl att värna personalen, säger Eva Andersson, gruppledare (MP).

Lars Grunnar Hultin hoppas nu att man ska hitta bra lösningar i det fortsatta arbetet som tar tillvara synpunkter från de som nu protesterar Men ser också att verksamhet i Härnösand blir kvar.

– Jag har svårt att se hur man kunna spara på att lägga ned medicinska rehabkliniken i Härnösand. Det är oerhört viktigt att vi även i fortsättningen kan rehabilitera människor tillbaka till arbete, säger Lars-Gunnar Hultin gruppledare (V).

Målet att uppnå en ekonomi i balans under mandatperioden kvarstår.

Från oppositionens sida visste man ingenting.

– Vi har runda bordsamtal med majoriteten. Men nu fick vi reda på det här via sms några minuter före pressträffen. Det är inget bra sätt att samarbeta på, säger Per Wahlberg (M) oppositionsråd.

Han saknar tydlighet.

– Man borde kunna ge tydligare besked hur man ska spara. Det går inte att tro att man ska kunna behålla alla verksamheter och ändå klara sparmålet. Inte ens Österåsen är man beredd att tala om, säger Per Wahlberg och berättar att moderaternas insatsplan är på 190 miljoner alltså större än majoritetens.

Hans Hedlund gruppledare för Centerpartiet (C) ser vissa positiva saker i förslaget.

– Det är bra att inte kultur och regional utveckling behandlas samtidigt som vi ska spara på specialistsjukvården. Det hade blivit oövergripligt.

Men han är rädd för att förslaget inte håller.

– Det är vackra ord om personalpolitiken men det kan bli svårt att leva upp till dessa ord om man ska spara 1260 miljoner. Samtidigt vill man se breda dialoger. I så fall borde man ha tagit upp detta förslag när vi hade samtal i förra veckan, säger han.

Läs mer om landstingskrisen här