Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget Västernorrland raggar läkare och sjuksköterskor i Holland – ett 25-tal på kroken

Landstinget Västernorrland letar aktivt efter vårdpersonal i Nederländerna.
Efter flera besök i Holland har man nu etablerat mer djupgående kontakter med ett 25-tal personer.

Annons

Vid den stora emigrationsmässan i holländska Utrecht åkte landstinget ner med en delegation på nio personer under två dagar för att knyta kontakter med vårdpersonal. Förutom HR-konsult deltog även representanter från specialistvården, primärvården och folktandvården. Bakgrunden är en förändring i vårdsystemet i Holland, vilket gör att en hel del specialistläkare och sjuksköterskor har blivit arbetslösa.

– Där finns ett överskott på specialister både bland läkare, sjuksköterskor och tandläkare och de som bor i Holland vill gärna flytta till Sverige. De är också intresserade av den natur och boendemiljö som vi erbjuder, säger Anna Hemmingsson, HR-strateg på Landstinget Västernorrland.

Läs också: Var sjätte sjuksköterska lämnade landstinget ifjol: "Även de som varit med länge får nog"

Nederländerna är för övrigt ungefär 20 gånger mer tättbefolkat än Sverige.

Landstingets visit på mässan i Holland i februari var tredje resan på tre år och man har planer på att fortsätta satsningen med fokus på Nederländerna.

Läs också: Varannan läkartjänst är vakant inom primärvården i Västernorrland

Processen att locka hit vårdpersonal kan ibland gå snabbt och i andra fall ta längre tid beroende på förutsättningarna för respektive person och eventuellt medföljande familj.

– Men många av de som vi träffade hade redan på egen hand börjat studera svenska. Man var så inställda på att Sverige är ett land som jag eller min familj vill flytta till och så hade man börjat förbereda sig, säger Anna Hemmingsson.

Läs också: Stafettläkare i Sollefteå kostar 200 000 kronor – i veckan

Landstinget har startat en dialog med 25 intresserade personer och för vissa har man redan börjat planera för att de kommer hit på besök.

Yrkesgrupperna som det handlar om är till exempel läkare, psykologer, sjuksköterskor och psykiatrisjuksköterskor. Den utbildning som holländsk vårdpersonal har är gångbar i Sverige, men det krävs en del språkinsatser.

Å andra sidan finns det stora paralleller mellan det holländska och svenska språket. Båda är germanska språk och det finns stora likheter i grammatik och ordförråd.

– De har ganska lätt att lära sig svenska och det finns också många likheter i Holland med det svenska vårdsystemet, säger Anna Hemmingsson.

Hur stort hopp sätter ni till det här, ska det holländska spåret få landstinget på fötter?

– Nej, det här är en av många åtgärder. Det här handlar om den långsiktiga kompetensförsörjningen, säger Anna Hemmingsson.

Frågan är bara hur stor konkurrensen är från andra landsting om dessa åtråvärda sjukvårdsresurser från Holland.

Största konkurrensen kommer väl från Halland ...