Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstinget Västernorrlands ekonomi tredje sämst i landet

Räknat mot en långsiktigt hållbar ekonomi är Landstinget Västernorrlands ackumulerade brist de senaste 15 åren över två miljarder kronor.
Därmed är länet tredje sämst i landet räknat per invånare.
Och även när det gäller resultatet per capita enligt årets prognos är Västernorrland tredje sämst i Sverige.

– Jag kan konstatera att de landsting som har det svårast är skogslänen, så vi är inte ensamma bland Norrlandslänen om att ha de här problemen. Vi vet att många landsting brottas med tuffa åtgärder för att komma till bukt med ekonomin. Det är ett arbete som kräver tuffa tag och innebär jobbiga processer, men det är en hemläxa som vi måste göra, säger Andreas Sjölander (S), ordförande i Folkhälso-, Primärvårds- och Tandvårdsnämnden.

Att Landstinget Västernorrland huserar i gärdsgårdsserien när det gäller ekonomin är ingen nyhet. En sammanställning av Dagens Samhälle bekräftar bilden av att de ekonomiska bekymren för hälso- och sjukvården i Västernorrland är minst sagt oroväckande.

Dagens Samhälle visar att de senaste 15 åren har landstingen dränerats på 49 miljarder kronor. Siffrorna är framtagna i förhållande till 2-procentmålet, det vill säga det resultatmål som landstingen själv har om att ha ett överskott på 2 procent av skatteintäkter och statsbidrag för att ha en god ekonomisk hushållning. Värst är situationen i Dalarna och Jämtland. På tredje sämsta plats hamnar Landstinget Västernorrland med –8 570 kronor i underskott per invånare mellan 2000–2014, vilket motsvarar 2,1 miljarder kronor.

I sammanställningen avslöjas att av alla landsting och regioner är det egentligen bara Östergötland och Jönköping som redovisar stabila plussiffror. Under den här 15-årsperioden har man gått plus under 13 av 15 år. Även Uppsala har positiva siffror, men där räddas landstinget av en reavinst på 1,6 miljarder kronor efter försäljning av ett sjukhusområde.

– Vi har haft kostnadsökningar som har varit högre än våra intäkter. Det här bara förstärker bilden av att nu måste det vidtas åtgärder, fortsätter Andreas Sjölander.

Dagens Samhälle redovisar även prognoserna för årets resultat och även där hamnar Landstinget Västernorrland trea från slutet med ett resultat på –2,8 procent per capita. Som en klen tröst kan nämnas att av alla landsting och regioner är det bara Västmanland som har ett plusresultat i prognosen.

Västernorrland ska spara 250 miljoner kronor till 2018 och en skattehöjning på 60 öre beräknas ge ytterligare 300 miljoner kronor.