Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets beslut i dag: Skatten höjs med 60 öre

Visst höjs landstingsskatten och detta med 60 öre.

Majoritetens linje klubbades i fullmäktige och nu stärks landstingets kassa med 300 miljoner nästa år.

För den som tjänar runt 20 000 kronor i månaden betyder det här uppåt 1 500 kronor mer i skatt på ett år.

En person som har dubbelt så hög inkomst betalar dubbelt upp, nära 3 000 kronor mer per år.

60 öre plus innebär en total utdebitering på 11:29 kronor per skattekrona. Landstinget ska ha 11 kronor och 29 öre på varje intjänad hundralapp.

Nivån har majoriteten med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gjort upp om i förväg. Detta som en låg kompromiss av 70, 80 respektive 100 öre som man föreslagit tidigare.

Alliansen gick fram med en oenig skattelinje i fullmäktige. Moderaterna och Folkpartiet vill stanna vid 50 öre, Kristdemokraterna vill höja med 70 öre och Centerpartiet 80 öre.

I slutändan är det faktiskt bara Sverigedemokraterna som får precis det skatteutfall som man drivit, 60 öre.

– Vi får alltid som vi vill, även om det kan ta ett år innan de andra förstår att vi har rätt, kommenterar Mats Hellhoff, gruppledare i SD.

300 miljoner extra räcker inte. Landstinget måste också sänka kostnaderna. För sjukhusvården gäller fortfarande att spara 160 miljoner.

Hur detta ska gå till är den stora knäckfrågan som majoritetspartierna har skjutit upp till i början av nästa år.

– Jag ser i dag att 300 tjänster ska bort i Värmland. Vi är inte ensamma. Många har samma bekymmer, summerade landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) i talarstolen.

– Men generella spar likt Värmland är inget vi ska syssla med i Västernorrland. Februari fullmäktige är ett bra tillfälle att gå vidare på.

Här är landstingskrisen – på 60 sekunder