Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets besparingar skapar splittring i Socialdemokraterna

Socialdemokraterna i landstinget vill rädda kvar BB i Örnsköldsvik
Däremot föreslår man en avveckling av BB i Sollefteå.
Samtidigt är partiet splittrat i frågan.

Annons

I det ursprungliga förslaget från landstingets tjänstemän ingick en avveckling av BB i Örnsköldsvik, men där backar nu Socialdemokraterna.

– Det här är ett sammanvägt och noga avvägt förslag där vi gör bedömningen att sett till helheten är det här det bästa för länet, säger landstingsrådet Elisabet Strömqvist (S).

Fullmäktigegruppen inom Socialdemokraterna står å andra sidan bakom tjänstemannaförslaget om att avveckla all planerad och akut operationsverksamhet i Sollefteå, liksom att lägga ner BB.

Genom att avveckla BB i Örnsköldsvik skulle landstinget ha sparat 40 miljoner kronor. När partiet nu slår till bromsen så innebär det att vissa jourlinjer som man vill avveckla i så fall måste vara kvar.

Angående en skattehöjning vill partiet inte höja med 80 öre utan föreslår 70 öre.

När Socialdemokraternas fullmäktigegrupp tog det här beslutet reserverade sig Christina Nordenö (S), som bland annat sitter i Landstingsstyrelsen.

– Det fattas 60 miljoner i besparingen och det här fungerar inte. Förra gången när vi sparade 360 miljoner blev utfallet 90. Läget är så allvarligt nu så allt måste vändas och tittas på, säger Christina Nordenö.

Var ska man spara på om man inte gör besparingen på BB i Övik?

– Inte en susning. Då hade jag fått Nobelpriset, säger Nordenö.

Är du upprörd över att partiet fattat det här beslutet?

– Det är klart att jag är, för det är ett så fruktansvärt allvarligt läge så vi måste ha mod nu. Nu krävs det att vi visar mod och det är det svåraste som man gör som politiker. Vi gick till val på att ha tre sjukhus och vann 47 procent av Västernorrlands röster och alltså har vi förtroendet. Därför måste vi visa handlingskraft nu, säger Nordenö.

Det tycker hon inte att partiet visar när man föreslår en besparing som inte täcker underskottet.

– Då blir det samma sak som alla andra år att det inte blev någonting. Och så gör man en skattehöjning så att det blir varmt i sängen i två år och sen blir det kallt igen, säger Nordenö.

I det ursprungliga förslaget med en skattehöjning på 80 öre och en avveckling av BB i Övik skulle landstinget på raden "beräknat resultat ackumulerat (återställning)" nå ett plusresultat 2018. Med föreslagna förändringar landar man nu i stället på minussiffror på 0,3 miljarder kronor.

– Det här betyder att vi absolut måste fortsätta att arbeta för att sänka kostnaderna på andra områden. Vi kan absolut inte slappna av, säger Elisabet Strömqvist.