Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets lägenhet i Stockholm kostar 14 000 om året – står tom sedan i mars

Landstinget äger en lägenhet mitt i centrala Stockholm.
Här har fyra personer i ledningen rätt att övernatta.
Ingen har gjort det på de senaste åtta månaderna.

Lägenheten är en etta, en bostadsrätt på 43 kvadratmeter fem trappor upp på Inedalsgatan i Stockholm. Läget är mycket attraktivt och centralt på Kungsholmen, bara tio minuters promenad från centralstationen.

Tanken är att bostaden ska nyttjas av landstingsstyrelsens ordförande och vice ordförande, landstingsdirektören och ekonomidirektören vid tjänsteärenden i Stockholm.

"Det finns ingen statistik på nyttjandegraden", meddelar landstingets administrative chef Thomas Olsson.

När vi låter frågan gå vidare till Elisabet Strömqvist (S), landstingsstyrelsens ordförande det senaste året, blir svaret:

– Jag har bara varit där en gång. Jag sov där en natt 2010. Lägenheten ligger lite avigt till eftersom SKL som resorna oftast gäller ligger på Hornsgatan.

SKL står för Sveriges Kommuner och Landsting. Hornsgatan ligger på Södermalm nära Slussen, alltså i en annan del av Stockholm.

Läs även: Skatten höjs med 60 öre

Per Wahlberg (M) som var landstingsstyrelsens ordförande 2010-2014 var desto flitigare gäst på Inedalsgatan.

– Hur ofta är jättesvårt att säga. Jag åkte ner någon dag i förväg ibland till SKL-möten eller stannade kvar efteråt någon dag.

– Men jag såg till att betala skatt på förmånsvärdet. Det var på drygt 2 000 kronor i månaden. Det ska gå rätt till och vara korrekt, betonar han.

I och med maktskiftet fick Wahlberg flytta ut. Det skedde i mitten av mars i år då SKL-uppdragen växlade. Efter det har han inte satt sin fot i lägenheten.

Kvar finns då avgående landstingsdirektör Anders L Johansson som är bosatt i Råsunda utanför Stockholm och ekonomidirektören Margareta Tufvesson som bor i Uppsala. Båda har goda reseförbindelser till Stockholm. Ingen av dem har anledning att sova på Kungsholmen.

Samma gäller för Erik Lövgren, landstingsstyrelsens ordförande i dag och tidigare vice ordförande efter maktskiftet 2014. Erik Lövgren har inget uppdrag i SKL.

Kontentan är att ingen av landstingstopparna tycks behöva lägenheten. Ingen har nyttjat den sedan 15 mars då Wahlberg lämnade ifrån sig nycklarna.

Läs också: Mitt i landstingskrisen – nu kommer sjukvårdsministern

Månadsavgiften är klart överkomlig, 791 kronor i månaden. Till detta kommer tvättservice som kostade 4914 kronor för tio tvättillfällen på en närliggande tvättfirma under 2014. Totalt blir det en årskostnad strax över 14 000 kronor.

Lägenheten införskaffades i slutet av 1980-talet. Enligt uppgift köptes den via bulvan, en hög tjänsteman på landstinget, för att komma runt att bostadsrättsföreningen annars satte sig till motvärn.

För tio år sedan blossade den frågan upp igen. Bostadsrättsföreningen Stenbrottet 10 ville få bort landstinget, främst av skattemässiga skäl men man såg också hellre en reguljär boende som deltog i städdagar och andra gemensamma aktiviteter.

Landstinget hyrde tidigare även ett rum med pentry på Freys hotell nära Vasagatan i Stockholm för 17 000 kronor i månaden.

Här bodde tjänstemän och politiker på Stockholmsuppdrag. Även anställda i landstingshuset fick hyra privat till kraftigt subventionerat pris. Kontraktet på Freys sades upp 2008.

Mer: Mäklare: "Lägenheten är värd mer än tre miljoner"

Här är landstingskrisen – på 60 sekunder