Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingets nya kamikaze-pilot

I ST den 13 mars beskrivs den nya sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson som en långvägare i skrået, som bland annat varit mångårig landstingspolitiker för Vänsterpartiet och därefter tjänsteman inom landstinget, senare Region Jämtland–Härjedalen. En region med ekonomin i fritt fall.

Läs mer här: Kamikaze-piloten tror på ekonomisk vändning för landstinget

Den uppgift som hon, med den anställningsbakgrunden, förväntas klara av i vårt landsting är en i praktiken omöjlig uppgift, med tanke på den långbänk som våra valda landstingspolitiker i Västernorrland dragit den ekonomiska frågan i, sedan flera mandatperioder tillbaka. Hur ser hennes CV och fallskärm ut? De japanska självmordspiloterna flög ju helt utan fallskärm av besparingsskäl.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Grundproblemet är att den beslutande församlingen i landstinget i huvudsak består av yrkespolitiker. Ett fåtal, om ens någon, har gedigen arbetslivserfarenhet och formell utbildning för ekonomiska frågor. Ett antal är avdankade och trötta politiker från riksdag och berörda kommuner, som på så sätt erhåller ett lönetillfälle för lång och trogen tjänst, i väntan på sin pensionering. Dessutom finns där ett antal politiskt trogna och lättstyrda knapptryckare som cementerar bypolitiken i länet, bortom all vett och sans.

För att komma till rätta med detta stora problem, som ju råder i alla de fyra nordliga landstingen, så måste antalet mandatperioder för politiker begränsas till maximalt tre, gärna två perioder. Personer som kandiderar till politiska uppdrag måste redovisa sin bakgrund innan de förs upp på valsedlar så att väljarna genom personval kan välja en som den tror kan göra att bra arbete som politiker. När mandatperioderna tar slut så återgår personen till sitt gamla yrke eller vidareutbildar sig till något annat yrke. Det är ju precis detta som vi kräver av alla ickepolitiska medborgare som under ett yrkesliv av olika anledningar behöver byta arbetsplats både en och två gånger.

På köpet får vi dessutom bort detta fifflande med fallskärmar, avgångsvederlag, styrelseposter i kommunalt ägda bolag, utredningsuppdrag och liknande, som fullständigt undergräver förtroendet för det nuvarande politiska etablissemanget.

Arne Forsell, Njurunda

Medlem i Landsbygdspartiet oberoende

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel