Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingschefer och revisorer på dyra konferenser – utan upphandlingsavtal

Landstingscheferna går på konferenser för flera miljoner kronor – utan att ha skrivit avtal om upphandling. Det visar en granskning från P4 Västernorrland.

Men de är inte de enda skyldiga – även revisorerna, som granskar cheferna, ska ha gjort samma sak.

Annons

Radio P4 Västernorrland har i dag presenterat sin granskning om landstingets konferensköp.

Den visar att de sedan 2010 köpt sådana tjänster på Östanskär jakt och Hallstaberget för totalt 3,8 miljoner kronor. När de fingranskat fakturorna visar det sig att bastu, spa, relax varit del av aktiviteterna.

Och konferenserna har hållits utan upphandlingsavtal. De har därmed inte säkerställt minimalt slöseri av skattepengar – och inte minst att man följt lagen om offentlig upphandling.

SR pekar på att revisorerna inte gjort nedslag mot det här, men på att bland annat Ålsta Folkhögskola haft en diskjockey på en avslutning.

Senare visar det sig i P4:s granskning att även landstingets revisorer haft liknande konferenser på Hallstaberget.

2013 hade de två inom loppet av en månad, för sammanlagt 14 700 kronor.

Basun får frågan om varför de valt en anläggning utan upphandlingsavtal.

– Ja vad ska jag svara på det. Det vet jag faktiskt inte. Skälet till att vi hamnande i Sollefteå har nog att göra med önskemål från revisorernas kollegor i de andra länen, säger Bo Basun.

Ett alternativ hade varit exempelvis landstingsägda Österåsens hälsohem.

Men Basun hävdar att de inte brutit mot lagen.

– Jag menar att jag inte brutit mot lagen om offentlig upphandling. Det finns ju belopp, som du vet, när det gäller lagen om offentlig upphandling. Man kan göra en direktupphandling. Nu kommer jag inte ihåg hur det var i det här fallet. Det är ju tre år sedan. Men vi följer lagar och regler, hävdar Bo Basun.

Läs också: Struntade i upphandlingsavtal – nu kan landstinget stämmas