Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsdrivna hälsocentraler når inte kraven på produktivitet

Kommentar på "Fler patienter måste söka sig till vårdcentralen i stället för akuten", ST 26 februari.

Tack, Marcus Bohlin, för en klarsynt ledare om primärvårdens förutsättningar. Den sätter fingret på det politiska dilemmat där det råder en stor enighet i att primärvården måste få såväl mer resurser som ett utvidgat uppdrag, men där alla försök att skapa ekonomiskt utrymme möts med protester. I den målbild som antagits i bred enighet av landstingsfullmäktige, så slår vi fast att primärvården i framtiden ska kunna ta större ansvar även för den akuta vården. Nu gäller det att gå från ord till handling. Dilemmat när vi pratar resurser till primärvården i Västernorrland är som jag ser det i huvudsak att trots att den landstingsdrivna primärvården går med underskott, så har det alltid blivit pengar kvar i den samlade primärvårdsramen, detta beroende på att de landstingsdrivna hälsocentralerna inte når upp till kraven på produktivitet enligt den regelbok som är antagen.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Det är riktigt att landstinget Västernorrland i en nationell jämförelse placerar sig långt ner avseende resurser till primärvården. Det som inte är lika tydligt är att det på våra tre sjukhus utförs en hel del vård och behandlingar som i andra län utförs i primärvården. Våra intentioner är att föra över såväl uppdrag som resurser från de tre sjukhusen till de trettiotre hälso- och vårdcentralerna.

Läs också: Det är ingen tävling i sparpaket – satsa på vårdcentralerna

Vi i den politiska majoriteten har varit tydliga med att minska kostnaderna inom specialistvården och att fördela mer verksamhet till primärvården och med detta också omfördela medel. Den moderatledda oppositionen däremot har samtidigt som de motsatt sig alla former av besparingar på sjukhusen, föreslagit att ge primärvården ytterligare resurser. Det blir så tydligt i oppositionens alternativ att det är lätt att kräva mer, men svårt och jobbigt att ta ansvar.

Jan-Olov Häggström (S)

Vice ordförande i regionstyrelsen

Läs också: Sjukvården finansieras på det sätt vi vill

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel