Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsjurist: "Rödén överskred grovt sina befogenheter"

Landstingsjurist Pär Birgersson ser inget märkligt i avtalen som landstinget slutit med sina länsverksamhetschefer.
Däremot anser han att landstingets förre förvaltningschef Margareta Berglund Rödén grovt överskridit sina befogenheter.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

Birgersson ser inget konstigt i chefavtalet där landstinget skickar lönen till Per Blomströms aktiebolag MedSwedart AB.

Läs också: Klinikchefens miljonavtal: Tjänar 48 000 kronor i veckan

– Nej, det är jämförbart med de avtal som görs när man anställer både stafettläkare och stafettsjuksköterskor. Det är inget märkligt, säger Pär Birgersson.

Däremot har han i en utredning i ärendet skrivet att förre förvaltningschefen för specialistvården Margareta Berglund Rödén grovt överskridit sina befogenheter när hon skrev under avtalet med Per Blomström, länsverksamhetschef för kardiologi och AVA.

– Vid tillkomsten av avtalet har den här personen överskridit den beslutsrätt som hon har. Upphandlingen är gjord på en fyraårsperiod och är värd ungefär tio miljoner kronor och upphandlingsrätten för den här personen var begränsad, säger Pär Birgersson.

Gränsen för omfattningen av Rödéns delegationsrätt ska ha gått vid 222 500 kronor.

Läs också: Länsklinikchefen har åtta års fridagar att plocka ut: "Ta det med den som betalar lönen"

I avtalet med länsverksamhetschef Ulf Jansson tolkar Birgersson det som en felskrivning när man skriver om att antalet innestående timmar "samt" antalet innestående fridagar. Birgersson misstänker att ordet "samt" i stället skulle vara "eller".

– Jag gjorde själv bedömningen att det handlar om en felskrivning. Man brukar ju säga att det rör sig om si eller så många timmar, eller omräknat till si eller så många dagar, säger Pär Birgersson.

Det här tillbakavisas av landstingets HR-avdelning som menar att det ska stå "samt".

Mittmedia har utan att lyckas sökt Margareta Berglund Rödén för en kommentar.