Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsledningen kom till sjukhusmöte – argument sågades: "Det är ren bullshit"

Det har beslutats om ett omtag i sjukhusfrågan och det ska göras i dialog med personalen.
Det betonade såväl den politiska ledningen som de högsta tjänstemännen vid ett mycket välbesökt informationsmöte i Sollefteå om det aktuella läget för sjukhuset på måndagskvällen.

På plats fanns landstingsstyrelsens vice ordförande Linnea Stenklyft, samt de båda gruppledarna Lars-Gunnar Hultin (V) och Eva Andersson (MP). Dessutom fanns nye lanstingsdirektören Inger Bergström och ännu nyare chefen för specialistvården, Nina Fållbäck Svensson, på plats.

– Vi är ute för att lyssna och ha en dialog med personalen så att vi kan få det djup och den bredd som vi behöver. Vi har beslutat spara 160 miljoner kronor inom specialistsjukvården. Men hur vi ska spara är ett blankt papper än så länge, säger Stenklyft.

På plats fanns också sex företrädare för olika verksamheter på sjukhuset. Inger Liljenberg från kirurgen sa att det är svårt att känna arbetsglädje när hennes egen chef öppet säger att han fortfarande vill lägga ner kurirgen i Sollefteå. Många på mötet undrade vad de två högsta cheferna gör åt det.

– Jag har ingen quick fix. Men ett sätt var att rekrytera en ny förvaltningschef, det har vi gjort, Men tjänstemannaledningen måste veta vad vi vill och det tar vi tag i nu, säger Bergström.

Inbjudna till mötet var också Lars Rocksén och Leif Ehlin från Ångermanlands läkarförening. De drog ner kvällens kraftigaste applåder när de konstaterade att bara genom att spara på riks- och regionvård och dyra stafetter så skulle man kunna spara mer än vad sparbetinget är.

– Vi måste anställa sjuksköterskor och läkare så att vi kan uppfylla de operationsbeting vi har. Som det är nu klarar vi inte vårdgarantin och det kostar stora pengar när vi tvings skicka patienterna utomläns, sa Ehlin.

Klinikchefernas och ledningens argument att det är svårt att rekrytera avfärdade Ehlin med ett kort och kärnfullt:

– Det är ren bullshit.

Ångermanlands läkarförening konstaterar att Sollefteå har ett bra sjukhus.

– Om man har magsår ska man inte bota det genom att kapa ett ben, sa Lars Rocksén.

Initiativtagare till mötet var den ideella föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus.

– Vi vill visa att vi kommer att hålla koll på allt som görs i den här frågan och just nu vill vi få stopp på länsklinikchefer som inte bryr sig om att det beslutats om ett omtag i den här frågan. De blir väldigt svårt att rekrytera och det blir tungt för personalen när de agerar så, säger föreningens ordförande Nils-Gunnar Molin.