Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsledningens kommunikation är ett mysterium

Landstingets politiska ledning har på senare tid fått mycket kritik för sin bristande kommunikation.

Det är då främst den uteblivna dialogen med kommunerna som har väckt ilska.

Nu finns det ytterligare ett skäl att ifrågasätta vad den styrande majoriteten egentligen håller på med. Först var budskapet att landstingsdirektören Anders L Johansson själv valde att sluta sin tjänst i förtid. Märkligt nog skulle Johansson ändå få lön i tolv månader i stället för sex månader, som enligt avtalet hade varit det normala om han själv sagt upp sig (för vanliga anställda gäller för övrigt normalt tre månaders uppsägningstid, men det är en annan diskussion). Det handlar om 840 000 kronor i lön och till det kommer sociala avgifter och pensionsavsättningar. I landstingets totala omslutning är det inte jättemycket pengar, men vilka förmåner och avtal cheferna i landstinget får har ett viktigt signalvärde.

Fallskärmen som vecklade ut sig och såg till att Johansson landar mjukt väckte förstås frågan om han trots allt fått sparken. På torsdagsmorgonen fick vi svaret: Ja, det fick han.

I ett pressmeddelande uttrycks detta, om än i lite mildare ordalag. Erik Lövgren (S), som har gått in som landstingsråd sedan Elisabet Strömqvist (S) fick sparken, skriver i pressmeddelandet:

– Vi är i behov av en nystart som präglas av dialog och kommunikation med såväl medarbetare som invånare. För att den nystarten ska få bästa förutsättningar, är Anders L Johansson och jag överens om att det är nödvändigt att vi går skilda vägar.

Det är ett rimligt uttalande. Det hade Lövgren väl kunnat säga redan för en vecka sedan när det stod klart att Anders L Johansson inte skulle fortsätta som landstingsdirektör? I stället tvingas man nu under galgen gå ut och bekräfta att det faktiskt var så att den politiska majoriteten ville få bort Johansson.

Landstingsledningens kommunikationsstrategi är sannerligen ett mysterium.

Läs också: Vad har Anders L Johansson egentligen uppnått?