Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsstyrelsen kritiseras av revisorer: "Har inte en god ekonomisk hushållning"

Inget har hänt. Insatsplanen har inte verkat alls. Och det är landstingsstyrelsen ansvar. Det hävdar landstingets valda revisorer. Och enligt revisionens ordförande Mikael Gäfvert (M) är man helt överens om kritiken. Över partigränserna.

Mikael Gäfvert säger på det pågående landstingmötet att landstingstyrelsen inte har gjort någonting alls.

– Landstinget klarar inte av att uppfylla landstingets finansiella mål. Styrelsen gör inte något uttalat för att infria vare sig de ekonomiska målen eller verksamhetsmålen. Landstinget har inte en god ekonomisk hushållning. Insatsplanen har inte haft en reell effekt under den tid som vi reviderat fram till den sista augusti. Det är inte roligt att säga. Men det är fakta, säger Mikael Gäfvert.

Ewa Back (S), sjukvårdslandstingsråd, håller delvis med om kritiken men menar att man arbetat med frågan sedan slutet augusti.

– Det som har hänt är efter arbetsutskottets sammanträde den 26 augusti. På detta möte och på vårt ordinarie sammanträde i september gav vi tydliga direktiv till tjänstemännen. Vi sa bland annat: Beskriv effekterna av att bara ha två förlossningskliniker eller alternativt en. Redovisa enhetsvisa kostnader. Beskriv vad som krävs för att till exempel att ta bort ortopedin från Sollefteå, säger Ewa Back.

Läs mer: Landstinget: Skattehöjning med 60 öre – inga ytterligare besked förrän i februari

Men detta ville inte oppositionen sig nöjas. Hans Hedlund (C) var kritisk.

– Förra mandatperioden var det ett konstant klagande på att inget hände. Men nu har ett år gått och allt har blivit mycket värre. Ingenting positivt har hänt och inga beslut har tagits. Det är lätt att förklara vänstermajoritetens misslyckande. Det kan jag göra på en minut.

Landstingsrådet Erik Lövgren (S), som nu fick ikläda sig rollen som talesperson för landstingsstyrelsen majoritet, ville helst inte koncentrera sig på de ekonomiska problemen.

– Vi fokuserar ofta på det negativa. Och det handlar ofta om ekonomin. Men jag vill lyfta fram de 6 500 medarbetare i landstinget som gör skillnad. Att tjänsteresor flyg har minskat med 60 procent vilket är bra inte minst för miljön. Att kostnadsökningstakten har minskat. Vi har bra verksamheter. Det ska vi uppmärksamma, hävdar Erik Lövgren.

Läs också: Sjukhuspersonalen: "Vi vill utreda intraprenad i Sollefteå"

Sverigedemokraterna ifrågasatt hur man kan ta pengar avsatta för pensioner och använda dessa för drift.

Ingeborg Wiksten (FP) lyfter också fram personalen.

– Om vi klarar kompetensförsörjningen så klarar vi också vår ekonomi och kan minska stafetterna. Grundbemanningen måste ökas, då kommer flera vilja jobba om man kan minska helgarbetet vilket skulle göra landstinget mer attraktivt. Vi vädjar till majoriteten. Säg ja till våra förslag så vi kan klara kompetensförsörjningen

Revisorerna är också kritiska mot hur landstinget skyddar sig mot oegentligheter. Landstingstyrelsen, har enligt Gäfvert, lovat att genomföra åtgärder.

– Styrelsen har inte sett till att utlovade åtgärder genomförts. Man kanske tror att risken inte är så stor. Men det är tvärt om. Och då handlar det om miljoner. Landstinget har otillräckliga rutiner, hävdar Mikael Gäfvert.

Mer: Landstingskrisen på 60 sekunder