Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lånekris för Timrå IK

Uteblivna pensionsutbetalningar till spelare, kronofogden och obetalda skulder.

Rubrikerna har varit många kring Timrå IK:s ekonomi – nu vänder de sig till kommunen för att ändra säkerheten på sitt lån.

– Vi är bakbundna och det har gjort att vi ibland får likviditetsproblem, säger Christer Ericson och Thomas Johansson i föreningen.

Det hela började när Timrå IK 2003 köpte ishallen och i samband med den affären fick ett kommunalt lån på 45 miljoner kronor.

En summa som idag är 31 miljoner och så långt är allt frid och fröjd.

Problemet för hockeyklubben är att kommunens pantbrev har högsta företrädesrätt, eller om man så vill:

De övriga lånen hos bankerna har sämre säkerhet och det har gjort att föreningen hamnat i en ond cirkel när de allteftersom investerat i anläggningen.

– Totalt har vi satsat upp mot 100 miljoner i ishallen, som i dag har ett bokfört värde på 80 miljoner, säger Christer Ericson, ordförande i Timrå.

– Bankerna har ställt upp bra, men det handlar om kortfristiga lån och det har satt oss i en besvärlig situation, säger klubbdirektör Thomas Johansson.

Bara under perioden maj-januari har föreningen betalat 11 miljoner i amorteringar på dessa kortfristiga lån, vilket i sin tur periodvis påverkar likviditeten. Totalt har föreningen årligen amorteringskostnader och räntor på 17 miljoner kronor.

– Det gör att vi emellanåt har problem att betala spelarnas pensioner i tid och dessutom får leverantörer vänta på pengar, vilket i sin tur ger fördröjningskostnader och ibland också dyrbara krav från kronofogden, säger Christer Ericson.

Timrå IK:s förhoppning är nu att kommunen ska ändra sin pantbrevssäkerhet på 31 miljoner kronor.

– Det handlar alltså inte om att få in nya pengar av kommunen utan enbart om säkerheten på det befintliga lån vi har, säger Christer Ericson och Thomas Johansson.

Kommunstyrelsen behandlade frågan vid sitt februarisammanträde, men kommer inte att ta något beslut förrän den 6 mars. Inför det mötet har ekonomichef Agneta Lindskog presenterat olika förslag, men det blir i slutändan politikerna som avgör frågan.

– För vår del är det viktigt att vi får igenom detta så att vi kortsiktigt kan lösa våra likviditetsproblem och mer långsiktigt bygga upp de ekonomiska musklerna i föreningen, säger Thomas Johansson, som tillsamman med Christer Ericson betonar:

– Den situation vi nu är inne i sliter hårt på alla och tar mycket energi.