Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länet får 322 miljoner för flyktingmottagning – så fördelas pengarna bland kommunerna

Regeringen har på torsdagen presenterat hur det extra stödet om 9,8 miljarder kronor till asyl- och flyktingmottagandet ska fördelas mellan kommuner och landsting.
Västernorrlands län får totalt 322 miljoner kronor.

Pengarna kan användas både under 2015 och 2016, men är fördelade utifrån kommunernas åtagande under 2015.

– Det är mycket bra att kommuner och landsting får ett betydande tillskott för det stora ansvar som de hittills har tagit för att ta emot människor på flykt. Situationen är mycket ansträngd just nu, säger Lena Micko, ordförande för SKL, Sveriges kommuner och landsting i ett pressmeddelande.

Se också: TV+TEXT: Nu flyttar flyktingar in i kommunens gymnastiksalar

Så här fördelas pengarna i Västernorrland:

► Härnösand 69,6 miljoner kronor

► Sundsvall 55,6 miljoner kronor

► Kramfors 54,5 miljoner kronor

► Sollefteå 47,1 miljoner kronor

► Örnsköldsvik 43,7 miljoner kronor.

► Ånge 26,7 miljoner kronor

► Timrå 25 miljoner kronor

Pengarna är en ersättning för de merkostnader som kommunerna har för lokaler, lokalanpassningar, rekryteringar med mera på grund av asylmottagandet.

Läs också: Nytt rekord i antal flyktingar: "En extremt extrem situation"

– Det är välkommet att vi nu får besked om fördelningen. Men fortsatt stora utmaningar väntar framöver. Därför behöver staten skjuta till ytterligare medel även kommande år, säger Lena Micko.

Förutom ekonomiskt stöd behövs även regelförändringar för att underlätta mottagandet av nyanlända. SKL har lagt fram ett femtiotal förslag på tillfälliga regelförändringar, bland annat inom boende, utbildning, socialtjänst och vård.