Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets ledamöter måste förklara sig

Regeringspartiernas riksdagsledamöter från Västernorrland har svikit sitt län. Det kommer att bli tydligt när vi i riksdagen i dag, onsdag, debatterar regional utveckling.

Centerpartiet kommer nämligen att kräva svar på varför Socialdemokraterna och Miljöpartiet valt att rösta bort 2 000 miljoner kronor som var avsatta för näringslivsutveckling i bland annat Västernorrland.

Det är någonting som Socialdemokraternas Susanne Eberstein, Ingemar Nilsson, Kristina Nilsson, Jasenko Omanovic och Eva Sonidsson medverkat till under omröstning i riksdagen.

Det är nämligen konsekvensen av att regeringspartiernas ledamöter från länet valde att inte rösta för bevarande av Inlandsinnovation. Istället valde man att gå i näringsminister Mikael Dambergs ledband och stödja förslaget från utredningen ”En fondstruktur för innovation och tillväxt”.

Det förslaget går nämligen ut på att suga upp det riskkapital som är vikt för Norrland, Dalarna och Värmland för att i stället lägga det i en nationell fond. Den fonden har inget geografiskt fokus och med vetskap om att drygt 80 procent av allt riskkapital hamnar i de tre storstadsregionerna så är det illavarslande för Västernorrland.

Mikael Damberg har i efterhand uppgett att utredaren föreslagit att inrätta en ”bankfond som kommer att rikta in sig på områden där det inte finns så mycket säkerheter”.

Det har dock ingen bäring på det material som utredaren lämnat ifrån sig.

Utredaren föreslår istället ett ”garantisystem” för att stödja bankernas utlåning till små företag. Det förekommer alltså ingen som helst geografisk specificering och inte heller någonting som tydligt tyder på att det ska riktas till områden där det ”inte finns så mycket säkerheter”.

Emil Källström, Centerpartiet, var enda ledamot från Västernorrland som röstade för att bevara Inlandsinnovation.

För mig är det obegripligt att övriga ledamöter från Västernorrland väljer att medverka till att flytta pengar som entreprenörer i länet desperat behöver för att kunna förverkliga sina idéer.

Det regeringspartierna, S och MP, nu gjort är att rösta bort själva grunden för framtidens arbetsplatser, framtidens jobb och den tillväxt som behövs för att ha en chans att inte bli frånåkta av storstadsregionerna.

Dessvärre är det bara Centerpartiet som röstat för att bevara Inlandsinnovation. Därför står det redan klart att de ekonomiska resurserna centraliseras till storstadsregionerna – på Västernorrlands bekostnad.

Det bör ledamöterna förklara för folk i Västernorrland.

Allt annat vore skamligt.

Helena Lindahl (C)

Näringspolitisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel