Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länets poliser hårdsatsar under bältesveckan – männen slarvar mest med säkerheten

En tredjedel av de som omkom i hela landet i fjol i trafikolyckor använde inte bilbälte. Sämst på att använda bilbälte är männen.
Nu hårdsatsar polisen på att kolla bälte på alla bilister.

Annons

Vid en länsundersökning fjol använde 99 procent av kvinnor bilbälte medan samma siffra för männen var 97 procent.

– Det låter som en liten andel som inte använder bälte men det kan bli bättre för bägge kön. Åtminstone någon procentenhet mer, säger Mona-Lill Landström på NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande.

Läs också: Bälteslösa förare svarar ofta "Jag skulle bara..."

Hon säger att det inte finns någon vetenskaplig undersökning på anledningen till skillnaden på bältesanvändningen mellan män och kvinnor.

– Det finns teorier att män tror att de klarar sig bättre bland annat, säger hon.

För att bättra på statistiken lägger polisen denna vecka extra mycket kraft på att kontrollera länets bilister ute på vägarna. Enligt Gunilla Lööw vid trafikpolisen i Västernorrland skiljer sig inte veckan mycket mot övriga veckor för deras del.

– I stället för att kontrollera hastigheten så tittar vi på bältesanvändning först och främst. Det gäller att ha fantasi. Vi kanske ställer oss lite gömt och tittar om människor har bälte och på platser där det är mycket trafik och många tenderar att inte använda det, säger hon.

Läs också: Medelpads bilister bäst på bälte i bilen

Sedan länge är det lag på att använda bilbälte om det finns. Böter för att inte bära bälte är 1 500 kronor.

– Många kan tycka att det är mycket men det är väldigt enkelt att sätta på sig. Man blir lika förvånad varje gång när man ser hur många det ändå är som inte använder det, säger Gunilla Lööw.

Mona-Lill Landström förklarar att många inte vet konsekvenserna vid en olycka av att inte bära bilbälte.

– Vid en krock vid 50 kilometer i timmen väger en person ungefär fyrtio gånger mer, säger hon.