Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång utlarmningstid från SOS

Tidigare fanns det inskrivet att SOS skulle vidarebefordra larm inom 45 sekunder. I dag är snittiden för ett larm till räddningstjänsten tre minuter.
Räddningschefen är kritisk till tidsförlängningen eftersom någon minut kan vara avgörande i ett brandförlopp.

Tiden måste tryckas ner ytterligare. Jag tycker att de 45 sekunder som tidigare gällde är en rimlig tid, säger Peter Löthman, räddningschef i Sundsvall-Timrå.

Problemet uppstod i samband med att SOS införde programmet Zenit. Mest uppmärksamhet har förändringen fått på västkusten där en del kommuner, landsting och räddningsledningar nu ser över möjligheten att sköta alarmeringen i egen regi. En kontroll i Alingsås visade att genomsnittstiden var fyra minuter för SOS att vidarebefordra larm vid trafikolyckor.

Från början när Zenit infördes här ökade utlarmningtiden, men det har blivit en bättring sedan dess. Men vi är inte nöjda, vi har nu en kvalitetsgrupp som ser över hur vi ska göra för att förbättra situationen, säger Peter Löthman.

Det är SOS-operatörernas intervju i samband med larmet som drar ut på tiden. Automatlarmen däremot förmedlas på några sekunder.

Räddningstjänsten har ett inre befäl som finns i SOS-lokaler och som ska kunna överhöra och göra en snabb utlarmning. Man har också sett över de egna rutinerna och därigenom fått ned utryckningstiden med 20 sekunder.

Tidsspillan kostar, det ger ökat lidande eller större skador och statistik visar att en olycka kostar 6 000 kronor per minut. I länet larmas räddningstjänsten ut 3 500 gånger per år. Två minuters fördröjning varje gång blir mycket pengar.

Med Västernorrlands landsting, och övriga tre landsting i norra Norrland, har SOS Alarm skrivit ett nytt sjuårigt avtal. I det ingår att sjukvårdskompetens ska tillföras SOS för att höja kvaliteten.

Anders Larsson är platschef på SOS Alarm och han hävdar att SOS fått ned utlarmningstiden till räddningstjänsten.

Under oktober i år har vi kommit ned till strax över två minuter. Så det blir bättre. Vi förbättrar metodiken sinsemellan genom vårt gemensamma kvalitetsarbete.

Zenit infördes här för cirka två år sedan, och Anders Larsson anser att utvecklingen är positiv, den plattform som finns i dag gör det möjligt att bygga på tekniken successivt.

Jag tror att vi kan få ned tiden ytterligare i framtiden men jag tror inte att vi kommer tillbaka till 45 sekunder igen, säger Anders Larsson.