Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan för Brage

Placering 14: IK Brage har spelat 18 säsonger i vår högsta serie – och skakade till och med italienska storheten Inter på slutet av 80-talet.

Samtidigt är det 17 år sedan sist Dalalaget var i högsta serien.

1977 kom Rolf Zetterlund till Borlänge och Brage.

Tre år senare hade han tagit laget från division III till Allsvenskan och själv vunnit Guldbollen på köpet.

Det var början på Brages storhetsperiod som sträckte sig över tio raka säsonger i Allsvenskan 1980-1990.

De två första åren slutade med två fjärdeplatser (brons), Brages bästa noteringar i Allsvenskan, och 1982 debuterade man även i dåvarande Uefacupen.

1988 var man nära att ställa till med en riktig storskräll. Brage fick möta blivande italienska mästarna Inter i Uefacupen. Man förlorade borta med 2–1, men hemma på Domnarsvallen skakade man det italienska storlaget. Först med en kvart kvar kunde Inter göra 2–1.

På 90-talet började dock nedgången. 1990 blev en då 16-årig Peter Vougt Allsvenskans yngste målskytt genom tiderna, men Brage åkte ur. Senaste besöket i högsta serien var 1993 – i dag 17 långa år sedan.

Inför återkomsten till Superettan har Brage värvat klokt. Anfallaren Daniel Åkervall som spelat allsvenskt med Ljungskile, Vjatjeslav Jevtusjenko som gjort detsamma med AIK och tuffe mittbacken Håkan Malmström (från norska Ham-Kam) som varit allsvensk med Brommapojkarna.