Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långa köer vid helgens boksläpp

Det var mycket folk och feststämning utanför Ol-Andersgården i Alfta i lördags. För första gången invigdes en komplett utställning av Mårten Anderssons grafiska produktion och som grädde på moset var det boksläpp för den nya boken om honom.

Ovanåkers kommunalråd, Yoomi Renström, invigningstalade och berättade att kommunen redan vid förra årets Mårten Andersson-utställning på Ol-Andersgården gärna såg en fortsättning.

– Mårtens konstverk är konst man mår bra av, den utstrålar livsglädje, konstaterade hon.

– Jätteroligt att samarbetet fortsätter och extra kul att vi kan toppa förra årets utställning med fler grafiska verk och dessutom boksläppet av Bengt Bomans bok, "Grafik, Mårten A".

Efter talet ringlade köerna långa för att få författarens och konstnärens signatur i ett nyinköpt exemplar.

– Otroligt att det kom så mycket folk i den här värmen, konstaterade en nöjd Mårten Andersson. Jag trodde nog att de flesta skulle gå i stället.

Utställningen av hans samlade grafik är unik i sitt slag. Aldrig tidigare har alla verken samlats på en och samma plats.

– Och boken är ett bra komplement till utställningen, säger Mårten. Bengt skriver om varje enskilt blad och jag är särskilt glad över att han också beskriver tekniken, det behövs för att förstå hur mycket hantverk som ligger bakom. 

När man vandrar runt och beskådar de 71 grafiska bladen som utställningen består av kan också undertecknad garantera att upplevelsen blir mycket större när man läst boken innan. Man känner igen sig och kan relatera till bakgrunden.

– Det här är den första boken om Mårten Andersson sedan 1978 och den enda om hans grafik, säger Bengt Boman. Man kan väl säga att jag såg att behovet fanns och till slut kom jag till skott. Nu när det är gjort känns det riktigt skönt.