Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De pekar ut vägen mot ett VM-guld

/
  • Charlotte Kalla och tränaren Magnus Ingesson vid måndagens träning inför 10 km fristil.

Det både snöade och blåste kallt när Charlotte Kalla gjorde sin sista finslipning inför tisdagens 10 kilometer fritt. På förhand är milloppet med individuell start Kallas största guldchans här i VM.

Annons

– Jag ser det inte så. Du kan bara göra ditt eget lopp, sen hur långt det räcker går omöjligt veta. Jag ska åka så fort det bara är möjligt. Sen fick jag extra inspiration av Idas och Stinas lopp i lagsprint. De visade prov på mental styrka i fråga om att ta ut sig. Det kommer att göra ont för mig med. Hoppas jag kan göra någonting liknande, sa Charlotte Kalla vid måndagens presskonferens.

Hennes leende är intakt och tacka för det efter lördagens brons, som hon värderade högt. Lika glad var hon även vid måndagens skidtest kort före lunch. Tillsammans med sin personlige klubbtränare Magnus Ingesson, Piteå, avverkade hon delar av banan.

Ingesson är en viktig person för Kalla. Han tillhör inte landslaget, men har nu i alla fall ackrediterats så han får följa med Charlotte ute i spåret.

Det märks att hon behöver sin coach. Han ger henne trygghet. De har jobbat tillsammans ända sedan hon kom med i landslaget.

Tio kilometer fristil är Charlotte Kallas paradgren. Där tog hon OS-guld i Vancouver 2010 och silver i Sotji. Nu lär Lugnet fyllas på nytt av guldsugna svenskar.

– Det är inte klokt egentligen med all publiken. Inför lördagens dubbeljakt passade jag faktiskt på att under skidtestet stanna upp i mördarbacken för att blicka ut över publikhavet. Det var en fantastisk syn, berättar Charlotte.

Hon känner stödet. Hon fortsätter dessutom utstråla stor självtillit. Hon vet vad hon kan just i fria stilen och över en mil. I vanlig ordning är det norskorna som blir svårast att komma till tals med.

– De är bra och de stora kanonerna startar bakom mig. Jag kan inte göra så mycket åt det utan måste lita till mig själv och göra mitt lopp. Här gäller att åka fort hela vägen, konstaterar Kalla.

Maria Rydqvist, Älvdalen, blev nia i dubbeljakten och får förnyat förtroende. För tvåbarnsmamman är det förstås en bonus.

– Jag lyckades bra i lördags och hoppas kunna göra ännu ett resultat bland de tio bästa, säger hon.

Emma Wikén, Åsarna, jagar revansch. Hon gjorde inget bra lopp i lördags. Nu måste hon prestera riktigt bra för att exempelvis komma ifråga i stafetten.

– Visst är det så. Jag hoppas hitta tillbaks till den rätta känslan som aldrig fanns där i lördags, menar hon.

Jennie Öberg, Piteå, är fjärde svenska i loppet. Hon VM-debuterar.

– Som jag har väntat på det här. Jag fick beskedet halv elva i söndags kväll och nu känns det verkligen inspirerande, tycker Öberg.

Mer läsning