Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ebba Anderssons tuffa väg tillbaka och jämförelsen med Kalla: "Jag vill vara den jag är"

Ebba Andersson jämförs ofta med Charlotte Kalla. "Jag vill vara den jag är och vill inte jämföras med andra", säger Ebba Andersson som är tillbaka i full träning efter två knäoperationer.

Annons

Det är onsdag förmiddag. Juniorlandslaget kör skateintervaller på Hallstaberget i Sollefteå.

Fyra drar iväg från start. När det är dags för Ebba Anderssons grupp startar hon lite efter de andra. Landslagsledningen vill inte att hon ska riskera något. Hon har ett knäskydd.

– Jag känner ingenting i knäet nu. Allt känns bra, berättar Ebba Andersson.

Sollefteå Skidors dubbla guldmedaljör från junior-VM i februari har genomgått två knäoperationer, 16 mars och 7 juni.

Vad hände med hö gra knäet?

– Knäskålen hoppade ur led och när den gjorde det slogs brosk sönder på undersidan knäskålen. Den har de stiftat fast. Och så har de även tagit en bit av en sena och stärkt upp på insidan av knäet. För både ledkapseln och ledbandet var väldigt uttöjt.

– I den andra operationen tog de bort ärrvävnader som hade bildats i ledkapseln.

Ebba Andersson under ett hårt intervallpass på Hallstaberget.

För två år sedan hoppade knäet ur led för första gången när hon var ute och sprang. Då räckte det med rehabträning.

Årets knäproblem kom oväntat för Ebba Andersson. Hon hade inte haft några bekymmer sedan skadan för två år sedan.

– Jag hade inte ens haft någon tendens till problem. Så jag förväntade mig inte att något sånt här skulle hända.

– Från att vara på junior-VM där allt gick hur bra som helst. Sedan komma hem och en vecka senare hoppade knäskålen ur led.

19-åriga Ebba Andersson fick inte vara med i slutet av förra säsongen.

– Det var ganska många tävlingar (bland annat junior-SM) som jag missade. Då var det väldigt tufft. Och även första delen av rehabiliteringen var jobbig.

Var du nära att bryta ihop?

– Nej, men det har varit tuffa månader. Helomvändningen gjorde att det blev extra tufft, för man var inte förberedd på det.

Tror du att något positivt kan komma ur detta?

– Ja, absolut. Så här i efterhand tycker jag att jag har vuxit som person. Hur jag ska tänka och värdera olika saker.

Hur menar du?

– Jag känner mig mycket lugnare och tryggare. Även om jag inte kunnat gjort det jag velat träningsmässigt. Jag har visat att jag klarar av att ta mig igenom en sådan här tuff grej.

Ebba Andersson har två knäoperationer bakom sig i år.

Ebba Andersson berättar att hon fått bra support av föräldrarna, yngre brodern Fredrik och kompisarna, tränare, läkare och skidförbundet.

– Jag har fått hur bra hjälp som helst. Både stöd rent mentalt, men också med resurser. Föräldarna har åkt ner med mig flera gånger till Stockholm för att träffa läkare.

Efter knäoperationen blev det rehab och alternativ träning.

– Den träningen hoppas jag har gjort att jag har utvecklats ännu mer till den säsong som kommer. Det känns i alla fall bra nu.

Ebba Andersson har haft mer variation i träningen än tidigare, eftersom hon varit tvungen att köra annan typ av träning.

– Jag har fått fokusera på saker som jag normalt sett inte kanske skulle göra. Jag har till exempel kört mer styrka än tidigare – mycket överkropp.

Du jämförs emellanåt med Charlotte Kalla. Får du mycket frågor om det och tycker du det är jobbigt att jämföras med henne?

– Jag får faktiskt många frågor om det emellanåt. Jag vill vara den jag är och vill inte jämföras med andra. Sedan beundrar jag Kalla jättemycket och ser upp till henne. Hon är en fantastisk idrottskvinna. Det är ändå kul att bli jämförd med en som är så pass duktig.

Har du haft kontakt med Kalla?

– Lite grann, vi har pratat med varandra en del på tävlingar och på telefon.

Charlotte Kalla börjar ju närma sig slutet på sin karriär. Känner du att det är dags för dig att kliva in nu?

– Det börjar kännas att man har haft några år som junior. Jag börjar känna mig redo att ta steget upp till senioråldern. Men jag försöker bara åka så fort som jag kan. Det är inte så att jag tänker; nu ska ta efter den och den.

Ebba Anderssons stora mål kommande vinter är att försvara JVM-guldet.

Sistaårsjunioren Ebba Andersson är medveten om att det är ett tufft steg att gå från junior till senior.

– Men jag är verkligen inte rädd att ta det steget.

Kommer du att åka mer mot seniorer kommande vinter?

– Det vet jag faktiskt inte. Just nu har jag inte tänkt så mycket på säsongen. Jag har haft så mycket annat att tänka på.

Är du rädd att misslyckas?

– Jag har inte känt något sådant hittills. För jag åker skidor för att jag själv vill det.

När det har gått dåligt, är du en sådan som gräver ner dig eller knyter du näven?

– Jag är mer den som knyter näven och blir revanschsugen. Det var som på junior-VM, under de två inledande distanserna tycker jag inte att det gick jättebra. Sprinten hade jag inte förväntat mig så jättemycket av.

– Den klassiska distansen visste jag att jag hade bra chanser på, men hade ingen bra dag. Jag var inte alls nöjd med loppet och då till skatedistansen där jag tog guld var det verkligen; nä nu ska jag visa för mig själv att jag kan åka fort. Då var det att knyta näven.

Juniorlandslaget genomförde ett veckolångt träningsläger på Hallstaberget i Sollefteå.

Tänker du ofta på guldloppet från Rumänien?

– Kanske någon gång, men det är inte så att jag varje dag tänker på den dagen. Däremot tycker jag att det är kul att titta på bilder och videoklipp.

Vill du bli bäst?

– Ja, man vill ju bli så bra som möjligt. Drömmen vore verkligen att komma till toppen i världseliten. Men det är lång väg innan man når dit.

Vad är det som driver dig att hålla på med denna hårda sport?

– Jag tycker att det är så himla roligt. Ser att man når utveckling och det är väldigt inspirerande. Och under de här månaderna har jag verkligen fått sett det. Från att ha haft problem att gå utför trappan. Nu kan jag köra hårda rullskidintervaller i skate.

Vad har du fått din kärlek till att träna och tävla?

– Vi har alltid varit en väldigt aktiv familj. När jag var liten tog mina föräldrar med mig och min bror ut i skogen, och vi åkte mycket skidor.

– Det egna drivet har jag alltid haft med mig.

Tävlingsmänniskor brukar vilja vinna i allt, är du också en sådan?

– Nej, inte att jag behöver vinna i allt. Jag vill gärna vinna, men blir inte ledsen om jag inte är bäst på träning. Det är ändå till vintern det gäller.

Det är första gången jag träffar Ebba Andersson öga mot öga. Jag slås av hennes öppna och ärliga sätt att prata och reagera. Hon verkar vara en glad, enkel och jordnära person.

– Jag tycker om hela skidåkarlivet. Jag trivs så himla bra med det. Det är fantastiskt roligt att få ligga på läger på hemmaplan. Och få visa vilket bra träningsställe Sollefteå är.

Träningsdosen varierar beroende vilken tid på året det är.

– Som nu under lägret är det fyra, fem timmar om dagen. Och så är det under sommaren. Men det går också i perioder, för du tränar ju inte fyra timmar varje dag sju dagar i veckan i tre månader. Det är ju lite olika och varierande.

Har du någon favoritvecka?

– Lägervecka tycker jag är jättekul att vara på, för då får man allting serverat. Allt är ordnat för att du ska träna, vila och äta.

Hur mycket längtar du till första tävlingen?

– Än har jag inte tänkt så mycket på säsongen. Om du hade frågat mig förra året så skulle jag längta mer till säsongen än vad jag gör nu. För nu känner jag mig inte riktigt redo än med tanke på de månader jag har bakom mig.

Hon ser såklart fram emot säsongen.

– Men jag är nöjd över att det är några månader kvar. Jag vet att när det är dags för säsong kommer jag att vara jättesugen på att tävla.

Ebba Andersson älskar verkligen att tävla varje helg.

– När säsongen är slut tänker jag; vad tråkigt att det är slut nu och då vet man att det är så länge kvar till det är tävling igen.

Längdskidor är en komplex idrott. Man måste ha många olika delar för att kunna åka fort. Det finns mycket att fila på när det gäller tekniken med mera.

Tidigare har stakningen varit Ebba Anderssons svaghet.

– Nu har jag jobbat med det väldigt mycket. Jag har sett att jag blivit starkare. Jag har alltid haft lätt att köra uppför. Det har varit svårare att hålla fart på flackare partier, men det har också blivit bättre.

Det finns de som tror att du har chans att få vara med i VM i finska Lahtis.

– Jag har inte tänkt någonting på det. Möjlighet finns ju. Det beror ju på hur bra man åker. Men det är inte så att jag tänker att nu satsar jag på att bli uttagen dit. Jag är fortfarande junior och mitt stora mål i vinter är junior-VM i USA.

Där ska hon försvara guldet på 10 kilometer fristil.

Ebba Andersson visade vid fjolårets SM att hon kunde mäta sig med landets bästa seniorer. Hon tog silver på 10 kilometer klassisk stil och brons i skiathlon (2x7,5 kilometer). Hon var distanserad med 1.12 av Charlotte Kalla i milloppet.

Ett år yngre brodern Fredrik Andersson ingår också i juniorlandslaget.

– Jag tycker att det är jättekul att det går bra för Fredrik också. Och kul att ha en brorsa som delar samma intresse och att vi kan träna tillsammans.

Vad gör du när du inte håller på med skidor?

– Förut tyckte jag att det var jättekul att sy. Jag har faktiskt en egen symaskin. Men det har inte blivit så mycket de senaste åren.

– Jag tycker om att koppla av, se på TV-serier och lyssna på podcasts.

Har du någon podcastfavorit?

– Fredagspodden med Hannah och Amanda är jättebra. Jag tycker också om poddar där man intervjuar idrottare.

– Det är kul att plocka bär. Det gör jag gärna när jag har en vilodag.

Läs också:

Efter Ebba Anderssons operation – här är förbundskaptenens lovande VM-besked: "Vi ska ha de bästa"

Ebba Andersson hyllas av Kalla efter SM-silvret: "En jättestark insats av Ebba"

Jonny Dahlgren: Ebbas sköna JVM-guld räddade mig från våtdräkten

Ebba Andersson

Född: 10 juli 1997.

Familj: Pappa Per-Ola, mamma Åsa och lillebror Fredrik.

Bor: Sollefteå.

Favoritmat: Sushi.

Meriter i längdskidor: Två guld junior-VM (10 km skate och stafett), ett JVM-brons (skiathlon), SM-silver (10 km klassiskt) och SM-brons (skiathlon), 16:e plats (10 km skate) i världscupen i Östersund, några pallplatser från Scandinaviska Cupen, tre guld i junior-SM.

10 snabba

Skate eller klassiskt

– Jag har alltid haft lite lättare för skate och därför har det blivit roligare. Men klassiskt har kommit ikapp mer och mer.

Bok eller TV

– Jag har alltid läst mycket böcker. Men nu har det blivit mer att jag hellre tittar på någon serie.

Te eller kaffe

– Jag tycker inte om kaffe.

Katt eller hund

– Jag är ingen djurmänniska. Både min bror och pappa är allergiska så jag har aldrig haft djur. Jag har aldrig haft någon relation till något djur. Och så är jag rädd för hundar också. Om jag måste välja säger jag katt.

Kött eller fisk

Badstrand eller storstad

– Det är så stressande med storstad.

Nogger eller GB Sandwich

– Men om jag får välja blir det Ben & Jerry.

Ishockey eller fotboll

– Jag tycker egentligen inte att det är så kul att titta på någon av sporterna. Det är roligt att spela fotboll men inte så kul att titta på.

Kväll eller morgon

Kalla eller Björgen

– Båda är så inspirerande.

Mer läsning