Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter Val di Fiemme 2013 – nu vill Johan Olsson upprepa bragden: ska tävla i Tour de Ski

Johan Olsson stod för en av de mest minnesvärda ögonblicken i svensk längdhistoria när han i ensam majestät gled in över mållinjen på femmilen i Val di Fiemme 2013. Nu siktar han mot VM i Lahti och mot att göra om bragden.

Annons

Efter femmilen i Val di Fiemme där Johan Olsson under lejonparten av loppet gled fram i ensam majestät.

Det svenska skidlandslaget är just nu på sista träningslägret i Torsby innan "ledigheten" i juli. Johan Olsson är med igen efter sitt avhopp och långloppssatsning som föll på grund av ihållande skadeproblem och han satsar stenhårt mot VM i Lahti i Finland kommande säsong.

2013 stod han för en bragd som hela den svenska skidvärlden bär med sig när han utklassade hela startfältet på femmilen i Val di Fiemme. På VM i Falun blev det ännu en guldmedalj på 15 kilometer fritt.

Förra året gick Johan Olsson in för en långloppssatsning som dessvärre stöp på grund av ihållande skadeproblem under praktiskt taget hela säsongen. Nu är han tillbaka i landslaget.

– För min del som inte körde ett lopp i fjol, jag behöver tävlingar. Jag behöver den här tävlingsmentaliteten. Det är mycket för skallen också, få in det i skallen, för att slappna av, fast man har så otroligt mycket press på sig när man står på startlinjen, säger han till SVT Sport.

Johan Olsson lyfter handen när han glider in över mållinjen i Val di Fiemme efter vinsten i femmilen.

Inför kommande säsong vill han försöka kopiera upplägget från 2013 för att maximera vinstchanserna i Lahti 2017. Det betyder att han kommer att delta i Tour de Ski, bara veckor innan VM drar igång i Finland.

– Jag genomförde hela touren och blev sjua, åtta, någonting. Om man tar touren som träning, och tar sig igenom, får lopp, så kan det vara bra, säger Johan Olsson till SVT.

Än så länge vet han inte hur mycket världscupstävlingar det kommer att bli. Fokus ligger främst på VM och där vill han försvara sina medaljer. Frågan är om det är femmilen som bjuder på den största vinstchansen för Olsson.

– VM är det som är absolut viktigast för mig, inte världscupen. Den stora drömmen är att försvara ett guld. Det är otroligt stort i den här branschen. Det är inte så många som gör det, men det är en lång väg dit.

För att se Johan Olssons bragd på femmilen: klicka här.

Fakta Johan Olsson medaljer: OS i Turin 2006: brons stafett 4x10 km. OS i Vancouver 2010: brons Skiathlon, brons 50 km klassiskt, guld stafett 4x10 km. OS i Sotji 2014: guld stafett 4x10 km, silver 15 km klassiskt. VM i Holmenkollen 2011: silver stafett 4x10 km. VM i Val di Fiemme 2013: silver 15 km fritt, silver stafett 4x10 km, guld 50 km klassiskt. VM i Falun 2015: guld 15 km fritt, silver stafett 4x10 km, brons 50 km klassiskt. Han har dessutom två guld, två silver och ett brons från SM.

LÄS MER:

Skidstjärnan om sommarpratet i radio – och helgens comeback

Nya resurser till landslaget – åtgärder för att få bättre resultat: "Vi hoppas och tror"

Stjärnan från Sundsvall är en av årets sommarvärdar: "Kan bli något avslöjande"

Mer läsning

Annons